Joan Ribó, s’ha compromès davant Faustino Villora i la resta dels representants de Salvem el Cabanyal i de l’Associació de Veïns del barri, a treballar perquè les normes de convivència respectuoses entre els veïns es normalitzen també en El Cabanyal. “La degradació que ha patit este barri no es pot canviar en dos dies, però en este moment en què ja tenim embastats i encaminats altres assumptes com el de la rehabilitació o l’arranjament de carrers, resoldre els problemes de convivència és una qüestió urgent.”
Ribó ha qualificat de “molt important” esta reunió a la qual han assistit també les regidores de Benestar Social, Consol Castillo; Habitatge i Educació, María Oliver; Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, i Igualtat, Isabel Lozano, davant les quals l’alcalde ha proposat intensificar el treball dels servicis socials per a afavorir la convivència. “Ha sigut una reunió molt important on els veïns ens han mostrat la situació generada pels problemes de convivència i soroll que hi ha en determinats carrers del barri del Cabanyal, on hi ha molts problemes que estem arreglant a poc a poc, i ara hem de donar un pas clar amb l’objectiu que la gent puga viure amb normalitat en el barri”.
Una acció social desenvolupada en paral·lel a l’acció policial, en la qual es va a buscar una major implicació del cos Nacional de Policia, després que el passat mes de juliol s’augmentés el seu marc competencial a qüestions directament relacionades amb la convivència. “Hem estat analitzant i anem a concretar eixa acció policial conjunta i coordinada, però hi ha altres vessants des del punt de vista de benestar social i d’integració, però ens hem compromés a treballar perquè les normes de convivència que són habituals i normals en altres barris de la ciutat, ho siguen també en El Cabanyal. La degradació que ha patit no es pot canviar en dos dies, però en este moment en què ja tenim embastats i encaminats una sèrie d’assumptes com la rehabilitació , l’impuls al comerç o l’arranjament de carrers, toca abordar el problema convivència i ens hem compromés a resoldre-ho”
Faustino Villora, representant de Salvem el Cabanyal, ha dit “eixir molt esperançat” de la reunió amb l’alcalde i amb quatre regidors de l’equip de govern.
Enfront de la reivindicació concreta d’una reguarda de la Policia Local en la zona més conflictiva, Ribó ha manifestat que es tracta d’una qüestió que ha de ser estudiada i plantejada amb els tècnics i responsables policials de manera més detallada. Sobre este tema, Villora ha assegurat que “sabem que açò comporta unes tramitacions administratives, burocràtiques i de dotació de personal que no poden ser a curt termini, però sí que ens han dit que va a haver-hi un reforç policial, al costat de mesurades d’índole social, d’integració i d’intermediació social”.
L’alcalde ha insistit en la implicació de la Policia Nacional en la labor per a vetlar per la bona convivència en El Cabanyal. “Anem a estudiar també un treball conjunt Policia Local-Policia Nacional que em sembla fonamental, i per a açò establirem una sèrie de reunions amb els seus responsables. Per a nosaltres és prioritari restablir la normalitat en El Cabanyal perquè la gent puga viure i conviure normalment”.
Ha parlat de “pla de treball seriós que vaja acompanyat d’altres mesures, perquè en El Cabanyal hi ha xiquets que no van a escola, hi ha problemes molt greus de desocupació, de benestar social, d’habitatge, que s’han d’abordar també. El problema fonamental que ens han plantejat Salvem i l’Associació de Veïns és el de convivència, que hem d’abordar de forma prioritària, i que no és el mateix que el de l’ocupació d’habitatges, perquè també poden generar problemes de convivència persones que tinguen en propietat determinades finques”. Joan Ribó ha insistit que no són problemes “vinculats a l’ocupació d’habitatges o a una ètnia, sinó que qualsevol persona ha de respectar les normes perquè la gent puga dormir i caminar perfectament per qualsevol carrer.”
Ha recalcat posteriorment que este canvi “ha de ser ràpid, significatiu i visible en el més curt termini de temps, però no es tracta només d’un problema policial. Hi ha qüestions de convivència relacionats amb xiquets que no van a escola i a altes hores de la nit estan en el carrer, i açò ho hem d’arreglar des d’un punt de vista escolar, i també tasques de benestar social, d’educació. És complicat perquè en el Cabanyal hi ha hagut molts anys de degradació, a voltes fins i tot planificada, o almenys consentida i propiciada, i açò ho hem d’anar eliminant a poc a poc. El problema fonamental és que la gent que viu allí puga fer-ho viure amb normalitat, i per açò les qüestions relacionades amb la convivència són les primeres que cal resoldre perquè siga un barri normal. Les altres porten el seu camí, i sens dubte un canvi urbanístic pot ajudar a millorar la convivència ràpidament, com ja ha ocorregut en altres llocs de València”.