Les al·legacions presentades per Joan Ribó, portaveu de Compromís, esmenen tots els apartats del Pla i fan propostes per a millorar la situació del transport públic, un millor ús del espai públic, promoure de veritat la mobilitat dels vianants i ajudar a l’increment de l’ús de la bicicleta front al del cotxe privat.

El portaveu de Compromís per València, Joan Ribó, ha presentat hui les al·legacions de Compromís al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de la ciutat de València. Estes al·legacions estan organitzades en set blocs: consideracions generals, vianants, ús de la Bicicleta, transport públic, transit privat, aparcaments, planejament i participació ciutadana.

Joan Ribó ha declarat: ”A València tot està planificat i dissenyat en funció del cotxe privat. L’espai públic és de tots, és limitat i entre tots cal repartir-ho de forma amigable. La nostra prioritat són el transport públic, els vianants i els ciclistes. Només amb aquests plantejaments tindrem una ciutat més amable, avançada i respectuosa amb tots els seus habitants.

L’objectiu de Compromís és aconseguir planificar la mobilitat en funció de tots els sectors implicats, millorant els itineraris de vianants, avançant decididament en la peatonalització de la zona centre.

Dins de les mesures per a fomentar l’ús de la bicicleta, Joan Ribó ha apostat pel desplaçament del carril bici de les voreres a la calçada per a millorar la seguretat dels ciclistes, permetre la doble circulació en els carrers 30 i ampliar les places d’aparcament especialment en els edificis i activitats amb gran afluència de persones.

Compromís considera imprescindible millorar la velocitat comercial dels autobusos de la EMT, emprant plataformes reservades i posant en marxa la priorització semafòrica com indica la llei vigent. Amb la millora del transport públic i dels ciclistes, l’objectiu és aconseguir disminuir l’entrada de vehicles privats a València, a més caldria jerarquitzar i ordenar el transit rodat ampliant les zones 30 en perspectiva d’aconseguir una ciutat 30.

En l’apart d’aparcaments les al·legacions de Compromís van encaminades en estendre la zona taronja, únicament per a residents, a tot el centre històric i l’Eixample i en la mateixa línea transformar part dels aparcaments públics en exclusius per a residents. Desplaçar l’aparcament de motocicletes de les voreres cap a zones delimitades a la calçada.

Joan Ribó considera primordial posar en marxa un Pla Metropolità de Transport Sostenible que afavorisca l’accessibilitat, no la mobilitat. La manca d’un pla i d’una entitat metropolitana que gestione la mobilitat ocasiona la impossibilitat de tenir un Contracte Programa amb l’Estat com tenen les ciutats de Madrid, Barcelona i altres ciutats.

Joan Ribó ha finalitzat: “Ens agradaria pensar que este Pla s’ha fet per a després complir-se però tenim molts dubtes. En primer lloc l’origen del Pla s’ha fet per imperatiu legal, per a cobrar les subvencions estatals, la Llei d’Economia Sostenible obliga a que les grans ciutats disposen d’un Pla de Mobilitat. La manca de diagnòstic i valoració de la situació actual, enmig de moltes de dades se’ns dubte positives, ens fa pensar que l’equip de Rita Barberà continuarà amb els paradigmes de mobilitat que han regit aquesta ciutat els últims vint-i-cinc anys, i no és altre que el cotxe privat és el rei i tot s’ha de fer i planificar pensant en ell.”

Enllaç a la totalitat de les al·legacions: http://compromispervalencia.org/legislatura/al%C2%B7legacions-al-pla-de-mobilitat-urbana-sostenible-de-valencia/