· La formació valencianista, que des del govern va fer de València un referent europeu en la protecció de l’espai públic limitant la implantació d’empreses de sharing de patinets elèctrics i d’operadors de transport turístic ‘a l’asiàtica’, denúncia que estes empreses estan desembarcant en l’actualitat davant la passivitat —”qui sap si amb la complicitat” indica el regidor Giuseppe Grezzi— del govern de PP i Vox.
· L’informe de Mobilitat de 2020 va limitar la capacitat de la ciutat a 2.000 motocicletes sense fixar topalls per empresa, però sota la supervisió de Jesús Carbonell s’acaba d’autoritzar el desembarcament d’un nou operador, superant eixe límit.
Des de fa uns dies, un nombre indeterminat de motocicletes elèctriques de color morat amb el logotip de Cabify —200 segons l’empresa— ha començat a circular pels carrers de València. Els primers dies l’operador les va depositar en places d’estacionament exclusiu per a motos, però amb el pas dels dies, qualsevol ciutadà podia ja entropessar amb elles estacionades il·legalment en qualsevol vorera al costat de les de la resta d’operadors.

Això ha succeït malgrat l’existència des de desembre de 2020 d’un informe del servei de Mobilitat Sostenible constatant ja llavors la presència de 1.955 motocicletes de diferents empreses operant a la ciutat i estimant —després d’avaluar diferents factors— que, sobre la base de la capacitat d’absorció de vehicles en l’espai públic de València, el màxim de motocicletes en lloguer no hauria de superar les 2.000 (sense entrar a valorar en cap cas un límit màxim per empresa, com està difonent falsament el regidor Carbonell).
D’esta manera, la irrupció d’altres 200 motos de l’empresa Cabify suposa en la pràctica que el govern de María José Catalá s’ha botat un informe tècnic oficial d’un servei (el de Mobilitat) per part del competent a l’hora de controlar l’activitat, el d’Activitats; tots dos en l’actualitat sota la supervisió del mateix regidor: Jesús Carbonell. “Un sabotege en tota regla del treball dels tècnics, fent prevaldre l’interés econòmic comercial d’una empresa privada”, denúncia Grezzi.
Irrupció de tuk-tuks
I les conseqüències, en forma d’invasió i deterioració de l’espai públic causada per motos mal estacionades sense control i sanció per part de la Policia Local (també gestionada per Carbonell) ja s’estan fent notar. Però no sols en este aspecte. Com també denúncia Compromís, des de l’arribada al govern de María José Catalá, diverses operadores de transport per a turistes a l’estil asiàtic (en vehicles amb conductor d’escassa cilindrada) estan operant a la ciutat, realitzant parades en l’espai públic, incloses places i espais per als vianants, amb el seu consegüent deteriorament. Cap en este sentit assenyalar que el mateix informe de Mobilitat de 2020 que suggeria un número límit de motos de sharing, també indica en relació als vehicles turístics que “els vehicles hauran de compartir els espais habilitats per a estacionament per a autobusos turístics de servei discrecional i parades per a transport turístic amb parades disponibles”, una cosa que no està succeint.

“La protecció i millora de l’espai públic va ser una prioritat durant els nostres huit anys de govern i encara que no van ser poques les persones que van acudir a nosaltres tractant d’importar a València este model de negoci turístic característic de ciutats tercermundistes, Compromís ho va impedir. Per desgràcia, ara amb Catalá, se’ls està donant carta blanca, com a la resta de negocis turístics extractivistes i la ciutat s’està deteriorant a marxes forçades”, lamenta Giuseppe Grezzi.
Excusatio non petita
Curiosament, esta obertura a més explotació privada de l’espai públic amb el seu consegüent deteriorament es produeix quan totes les àrees competents per a protegir-lo estan sota el mateix comandament, el de Jesús Carbonell, regidor de confiança de María José Catalá. “Ell és el responsable últim d’autoritzar les activitats, les ocupacions, els recorreguts, les parades; vigilar que es complisquen; i si és necessari perquè no s’està atenent els seus mandats, sancionar als infractors. I a la vista que els carrers, voreres i places cada vegada estan més envaïdes de motos privades i de lloguer, i d’artefactes i vehicles per a turistes, haurem d’entendre que és amb el seu vistiplau, i per descomptat, amb el de l’alcaldessa Catalá”, resumeix Grezzi la situació.
De fet, conclou el seu raonament l’extitular de Mobilitat Sostenible, “el fet que, quan la situació es torna més alarmant amb el desembarcament molt cridaner d’una nova i polèmica empresa a la ciutat, Carbonell isca a la llum pública a dir que es posarà a treballar i a mentir assegurant que l’informe que Mobilitat va fer en 2020 li ha limitat per a fer el seu treball, és la prova definitiva, no sols que no ha fet res de bo en els dos anys que porta al capdavant de les seues àrees, sinó que és conscient de com de perjudicial és la seua gestió i tracta de culpar a uns altres d’ella.”
Per això, sentència Grezzi, des de Compromís exigeixen “a l’alcaldessa Catalá que cride a l’ordre a Carbonell perquè assumisca la seua responsabilitat i protegisca l’espai públic. En cas contrari, ens veurem forçats a entendre que esta vietnamització de l’espai públic és el model que Catalá i el seu govern bipartit d’ultradreta tenen pensat per a València. Un desastre i un mal a la ciutat que crec que ni tan sols els seus votants més recalcitrants són capaços d’acceptar.”