•      Es tractaria d’una actuació amb elements de senyalització i altres elements físics, com les que Giuseppe Grezzi va realitzar amb Mobilitat Sostenible les dues passades legislatures i que van consolidar les conversions en zona de vianants de les places de l’Ajuntament o el Mercat, entre altres.

•      “València està preparada per a funcionar transformant esta autopista urbana i guanyant espai públic de qualitat: impulsar el tancament del túnel en lloc de postergar-lo ho demostraria”, apunta Grezzi.

“Garantir l’èxit de la renaturalització de l’avinguda Pérez Galdós”. Eixa és —segons indica el seu propi títol— la finalitat de la proposta que Compromís portarà en forma de moció al ple municipal de l’Ajuntament de València de la setmana vinent i que es concreta en el tancament del túnel amb anterioritat a l’inici de les obres que tindran lloc en esta. La formació valencianista ho fa després que l’actual govern municipal liderat per María José Catalá torpedinara des de l’arribada d’esta a l’alcaldia el projecte de renaturalització de l’avinguda treballat la passada legislatura i que suposava la fi de l’ús de la mateixa com a autopista urbana i la desaparició del túnel.

En el seu lloc, PP i Vox plantegen una reurbanització mantenint tot el trànsit que l’avinguda suporta en l’actualitat, que qualifiquen de ‘primera fase’, mentre asseguren que “més endavant abordaran el tancament del túnel”. “Però si la voluntat real és tancar-ho, per què no començar ja? Per què exposar al veïnat a un caos circulatori quan comencen les obres, si podem actuar ara per a redirigir el trànsit i evitar problemes majors?” es pregunten des de Compromís en la moció presentada hui.

Giuseppe Grezzi és clar sobre este tema: “per a tancar el túnel no fan falta operacions espectaculars sinó determinació i capacitat de gestió. De fet, caldrà fer-ho quan s’inicien les obres de l’avinguda. Llavors, per què no fer-ho ara i comprovar si la ciutat pot o no viure amb normalitat sense el túnel i el trànsit de Pérez Galdós i Giorgeta?”. I és que, com recorda Grezzi, una intervenció com esta, amb elements de senyalització i altres elements físics, no sols no és cap raresa, sinó que ja s’ha experimentat amb anterioritat a València.

“Com si no va començar la conversió en zona de vianants les places del Mercat i la Llotja, la de Sant Marcel·lí o es va alliberar la mateixa Plaça de l’Ajuntament? Hi havia qui assegurava que eren inviables però les vam proposar, es van treballar al costat dels tècnics municipals, es van provar i ara ningú diu que calga revertir el trànsit sobre elles. Per què no fer el mateix amb el túnel de Pérez Galdós? Qui ha de témer que es demostre que és una infraestructura obsoleta i pròpia d’un model de ciutat tercermundista? València està preparada per a funcionar sense el túnel mentre mantindre’l, a més d’una decisió política antihumana, és un desaprofitament de diners públics desficaciats”, resumeix Grezzi.

Atenent a tot això, la moció de Compromís proposa inhabilitar el túnel de Pérez Galdós per al trànsit motoritzat privat abans de l’inici de les obres de renaturalització de l’avinguda, mantenint-lo com a màxim per a ús del transport públic i serveis d’emergència amb la intenció de preservar la salut i el benestar del veïnat, evitar un caos circulatori en l’avinguda i posar a prova la mesura de tancament. Per a això, afigen, s’implementaria abans de l’inici de les obres un pla de reorganització del trànsit que permeta redirigir de manera ordenada i progressiva el trànsit que actualment utilitza les avingudes cap a altres vies de la ciutat.

Tot, a més, garantint que el projecte complisca amb els requisits ambientals exigits per la subvenció europea NextGeneration, aplicant totes les mesures necessàries per a la reducció real del trànsit motoritzat, de les emissions de gasos contaminants i del soroll; i informant amb transparència a la ciutadania sobre els objectius, fases i beneficis del projecte de renaturalització, així com de les mesures adoptades, per a fomentar el suport social i la corresponsabilitat ciutadana.