· Un any després de començar la restauració de l’escultura ubicada en la Glorieta, ni l’escultura està restaurada ni tampoc realitzada la rèplica de la mateixa per a ocupar el seu lloc original.

· L’escultura del tritó de Ponzanelli, una de les de major valor artístic de la ciutat, va ser objecte de treballs de restauració iniciats l’any 2023.

Com denuncia la portaveu adjunta de Compromís València, Gloria Tello, “la qüestió és que fa un any va començar esta intervenció i la suposada fabricació d’una rèplica de la mateixa per a continuar ubicada en la Glorieta, tot i que ara com ara l’escultura continua sense estar a la seua ubicació i cap senyal indica ni la intervenció que s’està realitzant, ni els terminis previstos. Un temps excessiu que és símptoma del mal treball i manca d’interés pel nostre patrimoni històric i artístic de l’actual equip de govern de Catalá”.

L’exregidora de Cultura de l’Ajuntament de València ha explicat que “des del darrer govern municipal de Compromís vam impulsar la intervenció de rehabilitació de l’escultura, ja que el pas del temps havia provocat que fora necessària. Tanmateix, tot i haver-se iniciat els treballs l’any 2023, estos es troben en punt mort: ni han finalitzat ni la rèplica de l’escultura ha tornat a la seua ubicació original”.

L’actual desídia contrasta amb el treball persistent i constant dels darrers governs municipals en la restauració del patrimoni històric i artístic i, fins i tot, d’estes escultures. Les escultures de Ponzanelli han sigut objecte d’especial cura durant el passat mandants dels governs de Compromís. De fet, l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Cultura en mans de l’actual coportaveu Gloria Tello, va impulsar la restauració de quatre escultures de l’artista tardobarroc. Una acció que s’emmarca dins del Pla de Restauració del Patrimonio que es va dur a terme entre 2015 i 2023, amb un extens treball de rehabilitació i restauració d’elements del patrimoni històric i artístic de la nostra ciutat. Amb més de 1000 elements.

Les escultures de l’artista italià Giacomo Antonio Ponzanelli (Carrara 1654 – Gènova 1735) per a decorar la desapareguda Alqueria de Pontons, construïda a finals del segle XVIII a Patraix, que deu el seu nom a qui fora el seu propietari, el canonge de la catedral de València Antonio Pontons. Les obres passaren a ser propietat municipal quan es va cremar la casa de l’eclesiàstic, s’instal·laren en la Glorieta el 1818. D’altra banda, l’Ajuntament va elaborar rèpliques de les escultures de Diana, Venus, Plutó i Apolo i van ser instal·lades en el jardí de Tres Forques l’any 2018, complint amb una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del barri, per considerar-ho un símbol del patrimoni antic del seu districte.