El regidor de Compromís Giuseppe Grezzi denúncia que el PP té abandonades i sense ús les dues cargobikes elèctriques obtingudes amb finançament europeu per al foment de la mobilitat sostenible que, durant l’últim any de legislatura del govern de Joan Ribó, van provar centenars d’usuaris i famílies..

Presentades en el Bicifest 2022, les dues e-cargobikes formaven part del ‘Programa de defensa d’un ciclisme més segur’ (Safer Cycling Advocacy Program) —impulsat per la European Cyclists Fedration (ECF) amb la col·laboració de FedEx i ConBici— i la seua posada a disposició a la ciutadania per part de la regidoria de Mobilitat Sostenible “va ser un èxit instantani”, defineix Grezzi. Com recorda, les places per a provar-la durant un any es van esgotar pràcticament en unes hores, i ja existia una llista d’espera per al segon. “Les bicis de càrrega són un fenomen als països més desenvolupats d’Europa, on el seu ús està molt estés perquè permeten portar transportar diversos xiquets o grans càrregues amb moltíssima més eficiència energètica i sobretot econòmica que amb cotxe. I clar, el fet de poder provar-les va acabar de convéncer a molts valencians de passar-se a elles”, recorda.

No obstant això, com assenyala el regidor valencianista, amb el canvi de govern, el compromís adquirit pel consistori amb aquest exitós projecte, totalment alineat a més amb la capitalitat verda europea, va semblar quedar soterrat. “Durant mesos he sigut contactat en nombroses ocasions per ciutadans que no entenien per què no se’ls trucava des de l’Ajuntament per a poder fer la seua prova amb les bicicletes, estranyats perquè un projecte tan inequívocament positiu i sense tot just cost humà ni tècnic semblara paralitzat”, relata. I segons denúncia, no sols ho sembla.

Com a assenyala el que fora titular de la regidoria de Mobilitat Sostenible, impulsora entre molts altres d’este projecte, les dues e-cargobikes, fabricades expressament a València, porten tota la legislatura abandonades en l’aparcament Centre Històric – Mercat Central sense donar-les cap ús. “Què impulsa al regidor de trànsit Jesús Carbonell a abandonar este projecte, a deixar de fer una cosa que no sols no fa mal a ningú sinó que, al contrari, serveix per a construir una ciutat millor i un millor futur? Per què ho permet l’alcaldessa Catalá?” es pregunta el regidor Giuseppe Grezzi, que no troba cap explicació raonable per a això, especialment durant la Capitalitat Verda Europea.

“Només des de la bicifobia o des d’un profund fanatisme es podria entendre el bloqueig a este projecte, que fins i tot podria tindre conseqüències econòmiques negatives per al consistori si toca retornar el finançament per abandonar les 2 bicicletes i no donar continuïtat al projecte”, afig. “Només una tremenda vagància i deixadesa en l’exercici de les seues funcions plantejaria una explicació alternativa a este abandonament”, afig Grezzi, que recorda com, efectivament, en l’últim any, l’activitat del regidor Carbonell s’ha limitat a “donar ordres de revertir algunes de les mesures de pacificació del trànsit realitzades les passades legislatures, desviar als agents de Policia Local de les seues funcions per a posar-los a perseguir bicicletes i patinets, i estrenar els nostres projectes que no ha pogut frenar”.

Per això des de Compromís exigiran en la pròxima comissió del ple municipal la reactivació del programa internacional per a introduir les bicicletes de càrrega d’ús públic compartit i posar en valor el seu potencial com una solució més per a la mobilitat sostenible.