·         La formació valencianista acusa a Catalá de desídia en la gestió de les polítiques d’energia. El regidor Sergi Campillo assegura que “l’alcaldessa viu de les rendes del govern de Compromís: la instal·lació fotovoltaica en cementeris, conegut com Rèquiem in Power, va ser dissenyada i adjudicada pel govern de Joan Ribó, igual que els arbres solars en jardins, que fa poc va inaugurar”.

·         Recorden també que l’anterior govern va iniciar els tràmits per a la creació de l’empresa mixta d’energia, un projecte que Compromís exigeix al govern municipal que pose en marxa.

·         Segons Campillo, “està clar que a Catalá no li interessen gens estes propostes de ciutat verda. Només està dedicada a fomentar l’ús del cotxe, retrocedir en totes les polítiques mediambientals i portar a València a un model de ciutat del passat”.

El regidor de Compromís per València Sergi Campillo lamenta que Catalá mantinga en un calaix el projecte de creació d’una empresa mixta d’energia. Campillo recorda que en gener del 2023 el Ple va iniciar els tràmits per a crear esta empresa mixta d’energia, participada majoritàriament per l’Ajuntament (51%) per a poder desenvolupar la captació d’energia fotovoltaica a les teulades dels edificis municipals. En este mateix ple es va deixar clar que en cap cas es tractava de crear una empresa comercialitzadora, únicament es creava amb el propòsit de generar energia per al propi ajuntament, reduint molt sensiblement la factura energètica municipal, a més de poder oferir també esta energia a famílies en risc d’exclusió social complint per tant també amb una política pública social. “Complíem així amb tres objectius fonamentals: la transició energètica, la lluita contra l’emergència climàtica i l’ajuda a persones vulnerables”.

“Des del govern progressista vam optar per esta fórmula i no contractar cada instal·lació per separat perquè amb una única licitació per a trobar un soci privat amb experiència al sector, podríem avançar en la instal·lació en una primera fase d’un potencial de 525 instal·lacions fotovoltaiques, corresponent a edificis municipals, amb un potència estimada de 72 MWp. Un soci privat es faria càrrec de la instal·lació i l’Ajuntament aportaria el seu patrimoni, les teulades. En estes cas, la col·laboració públic-privada és molt interessant per la pròpia dificultat per als servicis tècnics municipals de dissenyar i executar cada una de les instal·lacions”, assenyala el regidor de Compromís.

Sergi Campillo denuncia que “hem pogut constatar que el govern de Catalá ha desestimat de facto esta proposta, perquè no ha tornat a convocar ni una sola vegada la comissió tècnica que es va crear a tal efecte i que es va reunir dos voltes des de l’aprovació al ple de gener del 2023 fins al canvi de govern. Un any després del canvi, cap reunió, cap iniciativa al respecte. El nou govern viu de rendes del govern de Compromís en quant a polítiques d’energia. La instal·lació fotovoltaica en cementeris va ser dissenyada i adjudicada pel govern de Joan Ribó, igual que els arbres solars en jardins, que fa poc Catalá va inaugurar”.

“L’empresa mixta suposava donar un salt de qualitat importantíssim, i convertir a l’Ajuntament en productor massiu d’energia, aprofitant les teulades disponibles”, assegura el regidor valencianista, “però una volta més, Catalá diu que no a tot allò que significa avançar en una ciutat verda”. Compromís exigeix a Catalá que convoque la comissió tècnica. “En un moment d’emergència climàtica, les administracions tenim el deure de ser exemple en quant a transició energètica. I amb la quantitat de sol que tenim a la nostra ciutat, és un crim no aprofitar-ho”, critica Campillo.