• El Comité de Drets Humans de l’ONU està avaluant enguany el compliment del text legal per part de l’Espanya, que inclou la prohibició de participar en actes taurins als menors d’edat.
  • Robles: “La paraula de Catalá val el mateix que un zero a l’esquerra”

La portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, Papi Robles, i la portaveu adjunta, Glòria Tello, han anunciat que la coalició valencianista denunciarà davant de l’Organització de Nacions Unides (ONU) l’encierro taurí destinat a xiquets aprovat ahir per Catalá. Segons ha informat Robles, des de Compromís es dirigiran al Comité de Drets Humans, encarregat de vetlar pel compliment de la Convenció sobre els Drets del Xiquet.

            Robles ha detallat que estan treballant en un informe destinat al Comité, “que precisament enguany està avaluant el compliment del text legal per part de l’Estat espanyol, el que suposa una oportunitat idònia per denunciar este acte tan vergonyós d’adoctrinament infantil i promoció de la tortura animal”. A més, Robles ha recordat que el Comité dels Drets del Xiquet ja va dictaminar l’any 2018 la necessitat de prohibir participar en actes taurins als menors d’edat, de manera clara i directa.

Per la seua banda, Tello ha dit que ‘‘ja que el Comité de l’ONU està ara mateix analitzant el compliment de les obligacions legals d’Espanya en el respecte i protecció de la infància, des de Compromís volem informar als experts responsables del procediment de la recent aprovació d’una pràctica de foment del maltractament i violència que atempta contra els drets dels xiquets i xiquetes’’.

Segons informen des de Compromís, el Comité té de termini fins el proper 1 d’agost per a rebre comunicacions i informes alternatius de la societat civil i persones expertes sobre l’estat de compliment i respecte de les obligacions legals en l’àmbit dels drets de la infància. Després d’això, al mes de setembre el Comité celebrarà una sessió en la qual mantindrà reunions amb les entitats de la societat civil que estan participant en el procediment, i ací és on els representants de Compromís traslladran personalment la seua denúncia. La revisió final de l’informe està previst per a gener de 2025 a Ginebra, Suïssa.

‘‘Este vergonyós acte de foment de la violència en forma d’encierro taurí infantil se suma a l’incompliment sistemàtic que els governs de la dreta per tota Espanya estan fent del darrer dictamen de l’ONU pel qual s’instava a prohibir la participació de les persones menors d’edat en les corregudes de bous i la resta d’espectacles taurins”, ha denunciat Tello.

Cal recordar que esta denúncia se suma a la queixa que la coalició valencianista ja va anunciar que presentarà davant el Defensor del Pueblo, amb competències en protecció de la infància. I que, a més a més, el Síndic de Greuges ja ha admés a tràmit una queixa de Compromís en la Diputació de València i ha obert una investigació per la Graderia Infantil en la Plaça de bous durant les passades Falles.

Per últim, Robles ha incidit en el fet que la paraula de Catalá “val el mateix que un zero a l’esquerra. Ara recula i aprova l’encierro infantil. Tot un escàndol en adoctrinament infantil i foment del maltracte animal, en ple centre de València i pagat amb diners públics. Catalá està portant la ciutat de València a un sense sentit. En Compromís no ens quedarem de braços creuats amb açò”, ha conclós.