• Compromís denuncia que el govern de Catalá no pública l’ús dels cotxes oficials, dels telèfons mòbils pagats amb diners públics ni en què se gasta les subvencions el grup municipal

El grup municipal Compromís a l’Ajuntament de València ha denunciat hui la falta de transparència “total i absoluta” de Catalá i dels seus regidors de govern. La portaveu Papi Robles i la regidora Luisa Notario han criticat “l’actitud obstruccionista del govern de Catalá que deliberadament i de forma partidista no dóna informació ni respon a l’oposició”. Una actitud que, com ha assenyalat Robles, “no ens sorprén de l’actual alcaldessa  a la que, quan fou consellera en la Generalitat, els jutjats ja li recriminaren en sis ocasions la falta de transparència de la seua gestió”.

Des de Compromís s’han vist obligats a presentar ja un total de 42 queixes al Síndic de Greuges, de les quals ja s’han resolt 18 de forma favorable, -restant en tramitació un total de 14 queixes- perquè Catalá està impossibilitant sistemàticament la tasca de l’oposició dels regidors i regidores de Compromís, ja siga vulnerant el dret d’accés a la informació reconegut a la normativa estatal, autonòmica i al propi Reglament Orgànic del Ple, o no contestant a les preguntes que es formulen a les diferents comissions informatives i al Ple.

“Tot i que el Síndic ens dóna la raó en nombroses ocasions, Catalá no està acceptant les seues recomanacions. A més, en cas d’acceptar-les en un cas concret, l’Ajuntament continua actuant amb la mateixa opacitat respecte dels nous requeriments d’accés i les noves preguntes que es formulen, obligant-nos a acudir novament a la Sindicatura en busca d’empara”, ha explicat Papi Robles.

Des de Compromís es considera “molt greu i reiterada” la vulneració del dret fonamental a la participació política dels regidors i regidores i de la pròpia ciutadania, per això, tal i com indica Robles, “estem estudiant la via jurisdiccional en complement de l’empara a Alcaldia i les queixes a la Sindicatura de Greuges, que està demostrat que Catalá no està prenent-se-les seriosament”.

INCOMPLIEMNT DEL REGLAMENT DE TRANSPARÈNCIA MUNICIPAL   

La regidora valencianista Luisa Notario ha denunciat que els quatre regidors de VOX no publiquen en cap cas el registre dels obsequis rebuts ni els viatges realitzats, tal i com estan obligats per reglament. Del Partit Popular, els regidors Jesús Carbonell i Julia Climent tampoc publiquen els obsequis rebuts.

Per altra banda, les dades sobre l’ús del telèfon mòbil corporatiu, les últimes dades publicades van ser del govern de Joan Ribó. Sobre l’ús dels vehicles oficials, no s’ha publicat res en l’any 2024. Les dotacions economiques dels grups municipals amb el detall dels diners rebuts, estat comptables, quadres de despeses i informe de la intervenció municipal estan sense actualitzar des del 16 de juny de 2023.

Per tot això, Luisa Notario considera que Catalá està fent un flagrant incompliment de la normativa de transparència de l’Ajuntament de València que té per objecte garantir la transparència en l’actuació del consistori i el seu sector públic i arreplega totes les obligacions de la institució en esta matèria.

Notario ha dit que “Catalá s’ha trobat amb una oposició diferent a la que tingué Rita Barberá que va viure molt còmoda durant 20 anys fins que entrà en l’Ajuntament Compromís. Nosaltres continuarem fent faena dia a dia, revisant expedients i resolucions per tal d’evitar tornar als temps de la foscor que caracteritzen els governs del PP”.