• El regidor de Compromís a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha proposat hui al govern de Catalá que, en cas de confirmar-se la suspensió del concert de Bertín Osborne pels concerts de Vivers a la que fan referència alguns mitjans, organitze una “festa de la música en valencià”, un concert gratuït amb grups valencians, “aprofitant que esta infraestructura ja està pagada amb diners públics dels valencians i valencianes”.  

Des de Compromís, tal i com ha recordat el regidor Fuset, ja van presentar una moció per demanar a Catalá que ampliara la programació dels Concerts de Vivers “quan vam conèixer que el cartell excloïa per complet la música en valencià”. Ara, per tant, els valencianistes volen aprofitar esta oportunitat de buit que queda per a que se salde “una assignatura pendent”, que en esta fira de juliol és més que evident, com és la falta d’aposta per la cultura valenciana, i en particular per la música en valencià.

L’edil valencianista recorda  que l’exclusió de la música valencià “no afecta només els concerts de Vivers, sinó el conjunt de la Gran Fira de València”. Així, apunta que també s’han suprimit els concerts en valencià de la Nit a la Mar o de la Gran Nit, així com els microconcerts de la Ruta de Carme,  els del festival Poliritmia, la Festa al Parc Central  o a  les actuacions als barris.

De fet, Fuset, que també és exregidor de Cultura Festiva, ha assegurat que en una pregunta al Ple, el govern de Catalá va respondre que la programació en valencià de la Gran Fira és reduïx a un monòleg i el títol d’un musical. “Açò suposa menys d’un 1% de tota la programació”, ha assegurat. Una discriminació  “clarament inexplicable que porta a Catalá a vulnerar  l’Estatut d’Autonomia”,  que establix el valencià com a llengua pròpia i cooficial.

Fuset ha qualificat de “valencianòfoba” la programació d’enguany de la Gran Fira, i ha criticat el sectarisme d’haver eliminat el cartell lluminós de la Plaça de l’Ajuntament,  mantenint-lo tancat en un magatzem, “simplement per estar escrit en valencià”. “Este és el nivell al què està arribant la senyora Catalá”, ha dit.