El regidor Sergi Campillo critica també que Catalá, amb dades oficials d’execució del pressupost a maig, només ha invertit un 0,76 per cent en el servici de Parcs i Jardins d’un total d’11 milions euros previstos en el pressupost, mentre que en l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins la inversió és d’un zero per cent: “És un fracàs absolut i sense pal·liatius de la senyora Catalá en plena Capital Verda Europea”.

A València, segons la resposta oficial de l’Ajuntament, hi ha en estos moments 3.630 escocells buits i 549 amb arbres secs, tot i haver finalitzat el passat 31 de maig l’última campanya de plantació de la tardor-hivern, com explica el regidor de Compromís per València Sergi Campillo. Els districtes amb més concentració d’escocells sense arbres respecte al total dels seus escocells són Algirós (10,8%), Camins al Grau (8,1%), el Pla de Real (7,6%), Pobles del Sud (7,5%), la Saïdia (7,4%) i Jesús (7,1%).

Sergi Campillo considera que “estes dades demostren que l’alcaldessa Catalá va mentir descaradament quan va dir a setembre de l’any passat que el mínim que es podia esperar de la Capital Verda Europea del 2024 era no tindre cap escocell sense arbre. Doncs bé, la realitat és molt tossuda, en estos moments tenim més de 4.000 escocells sense arbres o amb arbres secs en plena Capitalitat Verda Europea. Un fracàs absolut i sense pal·liatius de la senyora Catalá”, que ha afegit que “no només està desmantellant les grans polítiques que ens feren ser designades com a Capital Verda Europea al 2024 com per exemple la reforma de l’avinguda Pérez Galdós o la superilla de la Petxina, sinó que no és capaç ni de complir amb el seu compromís de no tindre cap escocell sense arbre”.

Però és que a més, segons la mateixa resposta oficial municipal, la contracta de gestió de l’arbrat de viari, la que gestiona els arbres en escocells de carrers i places, només té de cara a la pròxima campanya de plantació que començarà a la tardor vinent uns 350 arbres en viver. “És a dir, que no aconseguirem baixar pràcticament res el percentatge d’escocells sense arbres perquè des de l’1 de juny d’enguany fins que comence el fred, continuaran abatent-se arbres o es cauran per diferents causes”, assegura Campillo. “Només per comparar al govern de Joan Ribó licitàrem, a banda dels arbres que proporcionaven les contractes de manteniment, dos grans contractes de plantació, el València més verda I i II, que en total suposaren invertir uns 2,5 milions d’euros i on plantàrem només en estos dos contractes més de 4.500 arbres.” A estes altures, Catalá ni tan sols ha licitat un contracte de plantació. Per tant, en el millor dels casos no anem a reduir els més de 4.000 escocells sense arbres, només es podran plantar els que s’abaten o es cauen. Un autèntic despropòsit”.

D’altra banda, la inversió en parcs i jardins, com assenyala el regidor de Compromís, “és ridícula”. Amb dades oficials enviades per l’equip de govern d’execució del pressupost a maig del 2024, del pressupost total d’11.850.922 euros previst per a inversions del servici de parcs i jardins, només han reconegut obligacions (factures) per import de 89.976 euros. Això vol dir que només han executat el 0,76 per cent del pressupost. I el panorama és encara pitjor en l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins on d’un total de 2.082.492 euros de pressupost d’inversions consolidat, no han executat res, zero euros. Això vol dir, com destaca Campillo, que “tenen tots els projectes de renaturalització, de creació i de reforma de noves zones verdes en la ciutat paralitzats”. De fet, es sorprenent l’anunci de Catalá en la inauguració de les jornades de Capitalitat Verda Europea que tindrem 350.000 metres quadrats més de zones verdes quan este projecte és el Parc de Desembocadura que tardarà anys en realitzar-se i que ve del govern de Joan Ribó, quan no és capaç ni d’executar el pressupost d’inversions de jardineria que té ara al 2024”.

Campillo acusa a Catalá de no treballar i de mentir, “es confirma que este govern del PP i Vox no està a l’altura de la Capital Verda Europea, tal i com hem denunciat en nombroses ocasions. Està desmantellant pel seu sectarisme i per la seua incompetència totes les polítiques verdes que van fer que València obtinguera este reconeixement. L’únic que està fent Catalá amb discursos grandiloqüents és un greenwashing de la seua gestió però la realitat és que l’únic que ha anunciat són projectes que vam deixar enllestits des del govern de Joan Ribó com ara el Rèquiem in Power, per a la instal·lació de 6.600 plaques solars en els cementiris de la ciutat, la compra de busos híbrids i elèctrics que començà amb el nostre govern o el Parc de Desembocadura, gràcies també al concurs d’idees que deixàrem enllestit al nostre govern, projecte que va quasi amb un any de retard per culpa de la pensaeta de Catalá al respecte. Per no parlar de que la Capital Verda Europea del 2024 ha incrementat un 80% el trànsit motoritzat al centre de València, amb dades oficials comparant el mes de maig del 2024 amb el de 2023 al carrer Colón. Més cotxes, més asfalt, nul·la inversió en zones verdes i més de 4.000 escocells sense arbres. Este és el trist balanç de Catalá als 6 primers mesos de la Capital Verda Europea”.