El Govern de la Nau ha reduït el deute municipal fins al 52,6 per cent dels ingressos reconeguts, segons les dades de la liquidació del Pressupost Municipal de 2018, tancat novament amb superàvit i un romanent de tresoreria de 62,08 milions d’euros, pràcticament la mateixa xifra que en l’exercici anterior i més de 20 milions per damunt del romanent de fa dos anys. Estes dades consoliden la tendència dels darrers anys de sanejament dels comptes municipals i de recuperació de l’estabilitat econòmica de l’Ajuntament de València.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha mostrat la seua satisfacció per «unes xifres que demostren que estem gestionant bé els recursos de tots els valencians i valencianes». Com a exemple ha destacat les dades sobre el deute «que s’han reduït a la meitat respecte a l’últim any de govern del Partit Popular», en passar d’un percentatge de deute del 104,71 per cent en 2014 a un percentatge del 52,6 per cent en 2018. Només durant el darrer any el deute s’ha reduït en 117 milions d’euros baixant fins la xifra de 442,8 milions d’euros, la més baixa dels últims 25 anys. «Estem gestionant molt millor, de forma honesta i eficaç i els números ho mostren amb molta claredat», ha afirmat Ribó.
EXERCICI | % DEUTE SOBRE INGR. |
2014 | 104,7 % |
2015 | 97,2 % |
2016 | 84,7 % |
2017 | 66,4 % |
2018 | 52,6 % |
L’alcalde ha fet referència també a un nova liquidació pressupostària amb superàvit de 96 milions d’euros i amb un romanent de tresoreria de més de 62 milions d’euros, per a exigir al govern central un decret llei urgent que permeta al consistori «disposar d’eixos recursos no sols per continuar amortitzant deute sinó també per continuar treballant pels barris i pobles de la nostra ciutat». Eixe decret llei, ha explicat, és fonamental per poder utilitzar el romanent de tresoreria per a inversions financerament sostenibles per als municipis.
Pel que fa a l’execució de les inversions, 2018 s’ha tancat amb un total de 78,7 milions d’euros d’inversions executades, una xifra pràcticament idèntica a la de l’exercici anterior. Ribó ha destacat «que la mitjana d’inversions en els darrers tres anys, amb gestió completa per part del Govern de la Nau, ha sigut un 68 per cent superior a la mitjana dels últims tres anys complets de gestió municipal amb govern del Partit Popular, en passar d’una mitjana de 49 milions d’euros a una de 82,3 milions d’inversions entre 2016 i 2018». Al mateix temps, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha destacat la xifra d’adjudicació d’inversions durant el 2018, arribant als 104,3 milions d’euros, el que suposarà que durant els primers mesos d’enguany s’executaran inversions per més de 25 milions d’euros provinents del romanent del 2018.
Tal com ha explicat l’alcalde, l’execució pressupostària ha sigut molt positiva, ja que s’ha anat incrementant en tots els capítols. «Açò posa de manifest que l’economia municipal està funcionant molt bé: tenim més romanent perquè la gestió d’ingressos ha funcionat millor», ha assegurat. Per la seua part, Vilar s’ha referit a les accions impulsades des del Govern Local per a incrementar els ingressos en les arques municipals, com ara la millora en la gestió de l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques), “que s’efectua amb eficiència, complint la legislació vigent”.
Pel que fa a les multes, en 2018 s’han cobrat 17 milions d’euros, la xifra més alta des de l’any 2010, gràcies al conveni de recaptació de multes de trànsit i ORA amb la Generalitat, que ha permés cobrar 4,9 milions d’euros de sancions a persones no residents a la ciutat de València.