Els ajuntaments de València i Burjassot han aprofitat l’última reunió de coordinació, per alinear-se, amb el suport de la Conselleria de Cultura, per avançar en la rehabilitació de les Sitges. La decisió principal d’esta nova trobada és oferir una solució més estructural i completa als danys patits pel mur perimetral de les Sitges, esfondrat arran d’un episodi de fortes pluges el passat 18 de setembre. Per això, les obres que es contemplen no sols afecten la part danyada sinó tot el mur de la façana.

En la reunió han estat presents la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello Company; l’alcalde de Burjassot, Rafa García; la regidora de Burjassot Maria Viu, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; l’arquitecte contractat i personal tècnic responsable de les obres de restauració. Entre les conclusions principals hi ha l’estudi per part de l’Ajuntament de València sobre la viabilitat d’ampliar la declaració d’emergència i així estendre la intervenció dels 31 metres de la part del mur que va col·lapsar fins a la totalitat del mur, d’uns 70 metres.

Segons els estudis tècnics realitzats s’ha comprovat que fa 80 anys el nivell del carrer es va rebaixar, sent això una de les causes principals del col·lapse. Per tant, la intervenció que es proposa ara consistix en la recuperació de l’alçada original del mur de manera que es garantisca l’estabilitat del monument. S’estima que esta nova intervenció, vinculada a l’ampliació de la declaració d’emergència, tindrà un pressupost de vora 300.000 euros, que se sumaran als 270.000 euros de la primera intervenció realitzada per l’Ajuntament de València. En esta segona fase l’Ajuntament de Burjassot col·laborarà en les despeses juntament amb la Conselleria.

Tello ha posat en valor «el treball en equip i la coordinació, que demostren quina és la nostra forma d’entendre la política respecte a la protecció del patrimoni. Una vegada més els governs progressistes de València i Burjassot, amb la col·laboració de Conselleria, hem demostrat que el patrimoni és la nostra prioritat. En eixa línia treballem conjuntament per oferir la millor solució tècnica per a les Sitges».

Per la seua part, García també ha destacat la importància de preservar el monument de les Sitges. «Volem que estiga en condicions perfectes i, després de tots els estudis tècnics que s’han fet, l’única forma per aconseguir-ho és realitzar una rehabilitació de tot el mur afectat, no sols de la part que va caure». A més, ha posat en valor que la prioritat és el futur de les Sitges i ha indicat que «l’ampliació de l’actuació d’emergència és la solució per preservar-lo. Òbviament podrem col·laborar en el cost econòmic amb la col·laboració de la Direcció General de Patrimoni».