La nova renda valenciana d’inclusió, que unifica ajudes i prestacions per protegir les persones en risc d’exclusió ha complit els seus primers sis mesos des que es pot sol·licitar als centres municipals de servicis socials. Per esta raó, la regidora d’Inserció Social i Laboral, Isabel Lozano, ha fet balanç de la tramitació a nivell municipal d’esta prestació. Concretament, els onze centres municipals han tramitat 2.451 sol·licituds, de les quals ja han resolt de manera positiva per a l’usuari o usuària 561 peticions.
Com ha recordat la regidora Isabel Lozano «l’Ajuntament, a més de tramitar les sol·licituds, també desenvolupa tasques per detectar famílies i unitats de convivència que estan en situació de vulnerabilitat, incloses aquelles persones que visquen en albergs, en infravivenda o al carrer. Així mateix, el personal tècnic municipal s’encarregarà de fer seguiments dels casos i dels diferents programes d’inclusió, i per dur a terme esta atenció de proximitat, ens dotarem de més personal als centres de servicis socials».
Esta norma autonòmica garanteix el dret a tindre cobertes les necessitats bàsiques a aquelles persones i unitats de convivència que no disposen dels recursos suficients per fer-ho. A més, explica Lozano «els beneficiaris tenen l’opció d’inserir-se en un pla d’inclusió integral que aborda necessitats formatives, laborals, educatives o d’habitatge, per tal de no cronificar la seua situació i trencar així amb el cercle de l’exclusió i la transmissió intergeneracional de la pobresa».
La llei compta amb quatre tipus de prestacions, segons les necessitats que tinguen els diferents sectors de la població. Les modalitats que s’han començat a aplicar enguany, que són les d’inclusió social (el titular subscriu voluntàriament un acord d’inclusió social), i la d’ingressos mínims (el beneficiari de la qual no subscriu este compromís), poden incloure en els dos casos increments de fins al 25% per fer front al pagament de l’habitatge o a situacions de pobresa energètica.
«A partir de 2019 començarà a tramitar-se la renda complementària d’ingressos al treball, i una altra ajuda que té l’objectiu de completar els diners que reben els ciutadans via prestacions socials bàsiques com les pensions o l’assegurança de desocupació», ha explicat la regidora.
Per nombre de sol·licituds tramitades, destaquen els centres municipals de servicis socials de Salvador Allende (amb un total de 631 tramitacions en marxa o finalitzades), el de Patraix (amb 290) i el de Sant Marcel·lí (amb 247).