«Fer del nou llit del Túria un corredor verd que connecte el Parc Natural del riu Túria (incloent el Parc de Capçalera i el jardí de l’antic llit del riu) amb el Parc Natural de l’Albufera». L’alcalde Joan Ribó ha fet l’anunci d’este «projecte de llarg abast» durant la seua primera intervenció en el Debat de l’estat de la ciutat, i ha explicat que l’equip de govern ha començat a treballar per a fer possible esta connexió «mitjançant la renaturalització del nou llit del Túria».
«En una fase inicial sol·licitarem a la Generalitat la modificació i ampliació del Pla d’Ordenació del Parc Natural (PORN) del Túria per a programar i, en un futur realitzar, les esmentades connexions perquè per als valencians i valencianes, el nou llit del Túria també és nostre i també el volem verd».
L’alcalde ha explicat «que, sense tindre en compte la zona inundada que va des de l’autopista d’Alacant a la desembocadura al mar, tenim més de 1.500 hectàrees de sòl per a previndre inundacions, element imprescindible sempre, però més encara hui dia, davant el canvi climàtic». Amb tot, ha aclarit, «també és cert que tot eixe tram transcorre la major part del temps sec i sense cap utilitat. Doncs, si s’han naturalitzat altres rius com el Manzanares a Madrid, l’Ebre Barcelona, o el Segre a Lleida, on mantenint el seu caràcter de prevenció d’inundacions, compleixen també les funcions de parc fluvial i de corredor verd. Per què no podem fer-ho també a València?».
Pel que fa a les accions previstes «per aconseguir una ciutat més verda, tal com demana el veïnat», Joan Ribó també ha avançat que, en les pròximes setmanes, «començaran els treballs del Parc de Natzaret sobre l’antic llit del riu, en uns terrenys cedits pel Port a la ciutat que hauran de culminar el Jardí del Túria -hui sense finalitzar- en el nou Parc de Desembocadura»; Així mateix ha recordat que, només comence la parada vegetativa dels arbres, l’equip de govern posarà en marxa el projecte de reposició de l’arbrat urbà en els escocells buits. Això suposa la plantació de 3.270 arbres nous, l’ampliació de la superfície de més de 1.800 escocells i la instal·lació de reg en més de 900 arbres. I tot amb un pressupost de 2,1milions d’euros provinents del procés participatiu «DecidimVLC 2017» triat pels veïns i veïnes de la ciutat.
«Els jardins enriquixen el paisatge urbà, realitzen un paper d’oxigenació de la ciutat, contribuixen a la regulació hídrica, redueixen l’impacte de la ciutat construïda sobre el medi ambient i ofereixen un ecosistema urbà apropiat per a la conservació de la biodiversitat. A més, els jardins constitueixen un dels principals articuladors de la vida social», ha manifestat el primer edil en assegurar «que un dels aspectes que més contribueixen a definir la qualitat de vida d’una ciutat són els seus parcs». «Hem avançat i molt al llarg d’este període i en estos moments, per cert, també es troba en fase de redacció el projecte d’ampliació del Parc de Benicalap i el Parc de Coves Carolines de Benimàmet», ha afegit.
CULTIU DELS HORTS DE LA RAMBLETA I ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE
D’altra banda, Joan Ribó ha indicat que el Ple de la propera setmana aprovarà el Centre Mundial de l’Alimentació Sostenible que l’Ajuntament desenvoluparà amb la FAO, la Unió Europea, la Generalitat i la Diputació de València. També ha explicat que des de l’inici del present mandat el Govern de la Nau va tindre clar «que s’havia de donar resposta a les noves inquietuds ciutadanes respecte als horts urbans, i que l’administració pública havia d’apostar plenament per proporcionar espais de cultiu que generaren espais d’interacció ciutadana i promogueren el coneixement de la nostra cultura agrària i de la biodiversitat». Per això, ha recordat, «vam redactar i aprovar una ordenança municipal que ens permetera autoritzar la gestió dels espais municipals d’horts urbans, que ja és una realitat. Sense anar més lluny, fa exactament una setmana va acabar el termini de presentació de sol·licituds per a participar del cultiu dels Horts Urbans de Malilla». I pròximament, ha anunciat, «s’obrirà un nou procés per a les 54 parcel·les i set taules de cultiu dels Horts de la Rambleta».
«El cas és que tots els barris de València han tingut inversions en zones verdes en el present mandat», ha afirmat l’alcalde durant la seua intervenció. I a este respecte ha comparat les inversions realitzades als jardins durant els anys 2012-2015, amb las que s’han desenvolupat des de l’any 2015 fins al 2018. «En el període anterior es varen invertir 3’5 milions d’euros. En el període actual, fins a setembre, ja s’han invertit 6’2 milions d’euros. I açò sense comptabilitzar els parcs de Benimàmet, Malilla i Central, on han intervingut altres servicis. En definitiva, hem augmentat un 177% el pressupost de jardins fins a este moment».
«I a estes dades sumem dos novetats més: que és la ciutadania qui ara demana els espais que necessita, a través del programa participatiu DecidimVLC; i que és també la ciutadania qui participa directament en el disseny dels jardins. Quasi res, comparat amb allò a què ens tenia acostumats la dreta», ha ironitzat l’alcalde.
RECOLLIDA DE RESIDUUS SELECTIVA
Els barris també han sigut «protagonistes d’una iniciativa capdavantera a Espanya en matèria de neteja». D’esta manera, Joan Ribó ha parlat de la recollida selectiva de matèria orgànica que, en pocs dies, a partir del 5 de novembre, es posarà en marxa en trenta-cinc barris, ubicats en deu districtes, «en els qual viuen el 51% de la població de València».
I en parlar de les mesures preses per millorar la qualitat de vida dels barris i el seu veïnat, l’alcalde s’ha fet ressò també del benestar animal i del acord signat amb Torrent, un protocol de col·laboració per a construir un centre d’animals abandonats nou per als dos municipis que permetrà adquirir un terreny d’entre 20 i 30 fanecades per a les noves instal·lacions. «Amb l’eixida del Pla d’Ajust, anem a crear un Consorci amb este municipi veí per a donar solució a llarg termini al problema dels animals abandonats», ha anunciat.
I concretament per als gossos, «hem incrementat per tota la ciutat les zones per a la seua socialització, dotant-les de la infraestructura necessària per a les seues activitats físiques. Unes zones delimitades amb gran acceptació i que s’estendran pròximament amb 3 nous espais a la Malva-rosa, d’altra a Torrefiel i una altra a Tres Forques».