Després de la reunió del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València, l’alcalde Joan Ribó ha demanat al nou Ministeri de Foment dirigit pel valencià José Luis Ábalos que es recupere la connexió del port de València amb els corredors Atlàntic i Cantàbric. «Som un port fonamental de tota Espanya i no té sentit que ens desconnecten del corredor Atlàntic i Cantàbric perquè el que fan és ofegar al port de València i a la ciutat, en definitiva», ha dit Ribó, qui ha destacat que «és absolutament intolerable perquè estes xarxes de connexió són clau en l’àmbit logístic i també en l’àmbit de creixement econòmic».
Així, després de l’encontre del Consell d’Administració que s’ha celebrat en la Sala del Consell de l’Edifici del Rellotge, Ribó ha manifestat que esta situació «perjudica el port de València, així com a la ciutat». L’alcalde ha expressat la seua «profunda preocupació» per la proposta que el Ministeri de Foment, abans del canvi de govern, va enviar a la Unió Europea. «És molt descarada en el sentit que s’obliden, i tatxen dos elements fonamentals per a la connexió de València i de tot el Corredor Mediterrani: la connexió amb Saragossa, que al mateix temps connecta amb el corredor Mediterrani-Cantàbric, i d’altra banda la connexió amb Madrid en l’àmbit de mercaderies, que ens desconnecta de tot l’Atlàntic i de la capital de l’Estat».
Enfront d’estos «oblits», ha dit l’alcalde de València, «volem manifestar el nostre descontentament, la profunda queixa de l’Ajuntament de València. És absolutament intolerable que no es tinguen en compte dos connexions fonamentals per a la nostra ciutat. En el cas de la línia de Saragossa, fins i tot el port havia presentat propostes perquè es millore, i no obstant això se n’oblida, al mateix temps que s’introduïxen unes altres que no comprenem, com és la connexió amb Sevilla, on el port és molt menys significatiu que el de València, amb Cadis, Huelva, o la connexió que s’introduïx amb el Corredor del Duero».
Davant estes modificacions, Ribó ha afirmat que «dóna la sensació que a nosaltres ens volgueren marginar o separar-nos d’Espanya, i en canvi volgueren aproximar Portugal. No té sentit i és terriblement perjudicial per a València, i per descomptat nosaltres exigirem ràpidament al nou Govern d’Espanya que canvie estes pretensions».
Un altre dels punts del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València ha estat una aprovació condicional perquè el moll de creuers puga canviar d’ubicació i es trasllade a l’actual ubicació de les drassanes, sempre que es complisquen determinats supòsits. Així, l’alcalde ha reiterat que entre estes condicions per a canviar la ubicació «s’ha de garantir la viabilitat mediambiental i no afecció als barris colindants, és a dir, els creuers han d’apagar els seus motors i connectar-se elèctricament». A més, Ribó ha apuntat que cal «fer un estudi seriós de mobilitat en la zona i veure el nombre màxim de creuers que pot acceptar en un moment determinat». El tercer condicionant és «que no hi haja cap afecció negativa a les platges del Sud per les modificacions que es facen en l’ampliació Nord, com a conseqüència d’eliminar la terminal de creuers i introduir molls per a contenidors»; i finalment, «protegir els edificis que tinguen un valor de patrimoni industrial, històric o artístic». «Des de l’Ajuntament de València estarem vigilants perquè açò no provoque una afecció negativa als Poblats Marítims», ha subratllat Ribó, qui ha conclòs que «en definitiva és un sí condicional, però amb la seguretat que estes condicions es complisquen».