L’Ajuntament ha demanat a través del Ple que s’emprenguen «totes les mesures necessàries» per a millorar els servicis de Metrovalència, fins arribar a una freqüència de 15 minuts entre convoi i convoi en les Línies 1 (València-Bétera) i 2 (València-Llíria) de FGV. Així ho ha acordat hui el Ple, amb l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular, en afegir-se a la reivindicació de més de 30 entitats veïnals i altres consistoris valencians. «A més, amb esta millora del servici s’estimularia la substitució dels vehicles privats que provoquen importants problemes en l’accés a la ciutat i incrementen la contaminació atmosfèrica i acústica», tal com ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, durant la defensa de la proposta de l’equip de govern de millorar els intervals de pas dels servicis de Metrovalencia. A més, ha reclamat les pertinents ajudes del govern central per a la mobilitat en l’àrea metropolitana de València, tal i com reben la resta d’àrees metropolitanes de l’Estat.
L’alcalde, que ha parlat d’esta proposta abans d’iniciar-se la sessió plenària, ha ressaltat que l’equip de govern, «en el marc de la política metropolitana que defén, ja fa temps va adreçar-se al Ministeri de Foment perquè complira amb les seues promeses per millorar els servicis del transport de rodalies». «I hui portem al Ple una proposta d’acord per demanar que Ferrocarrils de la Generalitat augmente la freqüència dels metros que van a Bétera i a Llíria, i a més defensarem una altra moció per a alliberar l’AP7 amb la consciència que la mobilitat metropolitana afecta també a l’Ajuntament de València”.
«Esta consciència i esta intenció de resoldre els problemes de mobilitat que afecten l’àrea metropolitana, ja la vam manifestar les alcaldesses i alcaldes que viatjàrem cap a Madrid per a reclamar 38 milions d’euros per a l’Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV)», ha assegurat l’alcalde. Ribó s’ha referit d’esta manera a la proposta del grup Ciutadans, «que, tot i que han donat suport als Pressupostos Generals de l’Estat que no contemplen la partida que necessita esta entitat, demana hui en el Ple que l’Autoritat Metropolitana es pose en marxa».
En el debat plenari, l’alcalde ha destacat que «esta situació de mancança de servicis ferroviaris adequats a les necessitats de la població produïx un augment dels índexs de circulació i motorització privada, augmenta les pressions sobre les vies urbanes i interurbanes, i contribuïx a augmentar els nivells de contaminació de l’aire de la ciutat».