Els passejos històrics guiats amb l’itinerari ‘Valencianes en l’ombra, invisibles, oblidades’ han cobert totes les seues places. Més de 200 persones participen en esta activitat organitzada per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València, que recorre els llocs de la ciutat amb especial interés per les dones que han viscut allí per a visibilitzar així dones oblidades per la història.
Este matí la responsable d’esta regidoria, Isabel Lozano, ha participat en un dels passejos amb eixida des del consistori, on ha mostrat la seua satisfacció per la bona acollida d’esta iniciativa, que “està sent valorada molt positivament pel públic”. “Estos passejos per la ciutat de València tenen l’objectiu de visibilitzar a moltíssimes dones que han format part de la història de la nostra ciutat, que han contribuït al seu desenvolupament, però que desafortunadament mai han tingut el paper i el reconeixement que mereixien”, ha exposat Lozano.
Esta activitat és, segons la regidora, “una manera d’apropar a la ciutadania eixa realitat oculta al llarg de la història, i que considerem absolutament necessària per a incorporar nous referents”. De la desena de passejos organitzats pràcticament la totalitat de grups estan complets, fins i tot hi ha llista d’espera, el que suposa, com ha indicat Lozano, que més de 200 persones han passat durant el mes de març i passaran durant el mes d’abril per esta visita guiada.
L’activitat, dirigida al gran públic, consisteix en un passeig d’hora i mitja, i s’emmarca dins de les activitats organitzades per esta regidoria en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Pel que fa a la participació en els itineraris, en les dos sessions ja realitzades ha participat majoritàriament públic femení (25 dones i 4 homes en una, i 25 dones i 3 homes en l’altra).
L’itinerari d’estos passejos recorre llocs del centre de la ciutat, com ara la plaça de l’Ajuntament, on es parla de Guillermina Medrano, primera dona regidora de l’Ajuntament de València; el carrer de la Pau, on estava la seu de Dones lliures i on es parla de Lucía Sánchez Saornil, poetessa i activista anarcofeminista; o la plaça de Margarita Valldaura, on es parla de Mencía de Mendoza, alumna de l’humanista Lluís Vives. A més, durant el recorregut també es destaca a la primera alcaldessa d’Espanya en 1924 i de la primera advocada i col·legiada, així com d’altres dones també valencianes per a donar-les visibilitat i reconeixement.
PROGRAMACIÓ D’IGUALTAT
Dins de la campanya ‘Canviem els domèsTICS per igualtat’, el pròxim dimecres, 25 d’abril, s’inaugura a les 18 hores, l’exposició col·lectiva ‘Dibuixos que cuiden’ al Saló de Cristall de l’Ajuntament. Una mostra comissariada per Anaïs Florín amb la participació de Paulapé, Ana Penyas, Paco Roca i Cristina Durán. En la inauguració es realitzarà un recorregut amb les autores i l’autor dels treballs, i hi haurà un col·loqui posterior.
A més, el dijous 3 de maig tindrà lloc a la sala d’actes del Museu de la Ciutat (plaça de l’Arquebisbe, 3) el diàleg ‘Parlem de maternitats i paternitats’, presentat per la regidora Isabel Lozano i amb la participació de Silvia Nanclares, escriptora i autora del llibre ‘Quién quiere ser madre’; Ritxar Bacete, expert en gènere i polítiques d’igualtat, i autor del llibre ‘Nuevos hombres buenos’; i Patricia Merino, escriptora i autora del llibre ‘Maternidad, igualdad y fraternidad’.