El Ple Municipal ha manifestat el seu suport a la vaga organitzada pel moviment feminista, convocada per al pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, i ha subratllat el seu compromís “per a aconseguir uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere”. L’Equip de Govern ha donat suport en la seua totalitat la proposta d’acord plantejada per la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, mentres que l’Oposició ha refusat explícitament donar li-ho a la proposta de vaga.

Lozano ha plantejat la seua proposta com a alternativa a la moció original plantejada el Grup Municipal Popular, per entendre que esta suposava “un brindis al sol” que no reflectix la realitat social actual “sinó una realitat de fantasia”.

“Però esta ocasió –ha defés la regidora Lozano- requerix una aposta més profunda i transformadora”. De fet, la voluntat inicial era portar endavant esta iniciativa com a una declaració institucional de tota la Corporació, però les diferències respecte a la proposta de vaga del 8 de març han distanciat les postures. Lozano ha enlletgit tant al PP com a Ciutadans la seua “actitud de postureo”, i a l’hora de votar l’Equip de Govern ho ha fet a favor de ratificar els acords de la moció plenària “Per la igualtat laboral entre dones i hòmens” aprovada al març del 2017, i en suport dels objectius de la vaga del 8 de març: “abolir l’escletxa salarial entre hòmens i dones; aconseguir permisos per naixement i adopció iguals, obligatoris i intransferibles per a avançar en la coresponsabilitat en la criança; donar visibilitat i posar en valor els treballs domèstics i d’atenció en l’àmbit familiar o lluitar contra la precarietat i la discriminació laboral de les dones; i aconseguir unes condicions laborals justes i dignes per a les “invisibles” treballadores de la llar, entre altres”.

Per unanimitat del Plenari ha eixit avant el compromís municipal “per a aconseguir uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere” e “intensificar les seues polítiques d’igualtat entre hòmens i dones per a l’eliminació de les violències masclistes i fomentar valors d’igualtat en l’àmbit escolar i en campanyes de sensibilització per a l’eliminació del sexisme”.

FALLES INCLUSIVES

Durant el debat de les mocions de la sessió plenària, també s’ha aprovat una proposta del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

El regidor Pere Fuset ha assegurat que tot el que proposava Picó ja està duent-se a terme, inclús en més àmbits d’inclusió i en altres àrees de gestió municipal i, per això, ha instat a la regidora a retirar la seua proposta. No obstant, i atés que Picó ha defés la permanència de la seua moció, el delegat ha proposat al Ple “continuar la línia de treball impulsada des de la Regidoria de Cultura Festiva d’apostar  de manera decidida i progressiva  per la major inclusivitat en l’àmbit festiu junt amb les entitats i ONGs especialitzades”.

Això inclou, ha subratllat l’edil, promoure la interpretació en llengua de signes així com del sistema de subtitulació per a persones sordes (sinòptia),  ampliar els espais reservats per a les persones amb mobilitat reduïda, apostar per l’escriptura en braille per a persones invidents, o reforçar la inclusió de qualsevol  tipus de diversitat funcional. Fuset ha recordat que la Junta Central Fallera compta amb una nova àrea de gestió, dedicada específicament a participació i solidaritat.

Per a concloure, la moció insta al conjunt dels col·lectius festius de la ciutat “a contemplar estes bones pràctiques per a garantir la major inclusivitat i el màxim respecte possible a la diversitat funcional  en l’àmbit festiu”.  La proposta ha sigut aprovada per unanimitat.