Davant la possible liberalització del sector del taxi i dels vehicles d’arrendament amb conductor (VTC), el Ple de l’Ajuntament de València ha aprovat una declaració institucional de suport al taxi, fruit de l’acord unànime al que arribaren els i les representants de tots els grups municipals en la Junta de Portaveus d’este dimarts.
“La possible liberalització del sector del taxi i de les VTC suposarà una massificació de vehicles en les nostres ciutats, la precarització i la pèrdua de la imatge del servici discrecional de transport urbà i intercomunitari”. Així s’ha iniciat la declaració impulsada pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui també ha destacat “la pèrdua econòmica per a vora 7.000 famílies que viuen del sector del taxi en tot el territori valencià”. Per este motiu ha agraït “l’acord unànime, que és fonamental per poder donar un suport real i eficient al sector”.
Davant esta situació el Ple ha aprovat instar al Ministeri de Foment i a la Conselleria competent en matèria de transports a utilitzar tots els mecanismes de control sobre les autoritzacions de VTC per a mantenir els criteris de proporció 1/30 (sols una llicència VTC per cada 30 de taxis) i a establir procediments per exigir un temps mínim de dos hores entre la contractació i la prestació del servici del VTC (amb l’objectiu d’evitar l’intrusisme en el sector del taxi). També s’ha proposat establir el procediment per exigir una base d’operacions als VTC.
D’altra banda, la declaració institucional insta el govern central a incloure, en una modificació eventual del Reglament de la Llei d’Ordenació dels Transports Terrestres, un nou text per a l’article 182.2 o equivalent, que desenvolupe les condicions aplicables a les VTC en relació amb l’origen, destinació o recorregut dels servicis. També li insta a adoptar mesures afavoridores de la professionalització dels conductors dels VTC amb la introducció d’una formació homogènia, a través de fórmules com el d’un Certificat d’Activitat Professional (CAP) específic. A més, li proposa la posada en marxa de plans d’ajudes al sector professional del taxi (prejubilacions, adaptació de vehicles, noves tecnologies elèctriques de suport a polítiques d’eficiència mediambiental) i el reconeixement de malalties professionals en el sector, com ja s’ha reconegut en uns altres sectors semblants.
La declaració institucional també ha reclamat al Consell estudiar la possibilitat d’exigir als VTC comptar amb una autorització de funcionament urbana afegida a l’exigida pel Ministeri de Foment, amb un informe previ de l’Ajuntament per valorar la incidència de la concessió sobre el servici públic del taxi, la mobilitat i el medi ambient. També li demana reforçar la inspecció i les sancions per detectar i eliminar pràctiques d’intrusisme per captació il·legal de clients i operar en àrees d’influència del taxi.
Giuseppe Grezzi ha explicat que l’objectiu d’esta iniciativa és afavorir el respecte de les regles de convivència entre l’activitat del taxi i la dels VTC, sobretot després de les darreres sentències del Tribunal Suprem, que fan esperar milers d’autoritzacions més, amb el que això comportarà per al trànsit, per a la contaminació ambiental i per a la precarització del servici de transport existent.