L’Empresa Municipal de Transports de València (EMT) en col·laboració amb la Universitat de València ha presentat en el claustre del Centre Cultural La Nau l’exposició ‘Visca el carrer! La transformació de la mobilitat i l’espai públic’. La mostra, que podrà visitar-se fins al 18 de març, té com a objectiu reflexionar sobre l’espai urbà a través d’experiències avantguardistes de ciutats com ara Nova York, París, Barcelona, Sant Sebastià o Pontevedra, i recordar com quasi totes estes experiències amb èxit van trobar resistències per la por al canvi.
Per a açò, el Claustre de la Nau està totalment intervingut amb pancartes, vídeos, instal·lacions i fotografies de gran format. Es planteja un recorregut per deu espais sobre el paper, sempre en construcció, de les ciutats i la dimensió humana dels espais urbans, que defensen figures de l’urbanisme internacional, com l’arquitecte danés Jan Gehl o l’activista nord-americana Jane Jacobs, les aportacions dels quals estan presents en la mostra.
L’espai urbà està en constant transformació, per açò l’exposició tracta de centrar el debat en eixe procés de canvi i la seua manera d’afrontar-ho. A través del recorregut proposat, la mostra presenta la discussió sobre el paper que li dóna la societat al carrer i quin ha de ser el seu protagonisme en la composició de la ciutat. Com a eix vertebrador, i de debat permanent, apareix la mobilitat i, enmig, el transport públic, el protagonisme del qual en el carrer s’intensifica quan es produïx eixe canvi de paradigma i transformació.
Per a explicar eixes transformacions la mostra no limita la seua mirada a la situació actual sinó que amplia el seu focus a dècades anteriors per a entendre el present i intentar fer projeccions de futur. En este sentit, i amb l’objectiu de dotar dels mecanismes necessaris que enriquisquen el debat, els responsables de l’exposició han intervingut el Claustre de la Nau presentant-ho com a “una enorme plaça on es viatja de la mort del carrer al seu cant a la vida”.
Pancartes, vídeos, instal·lacions, fotografies en gran format i mostres d’intervencions en altres ciutats són part de l’atractiu d’esta mostra que comptarà amb visites guiades, una sèrie de taules redones, conferències i un cicle de cinema.
El regidor de Mobilitat Sostenible en l’Ajuntament de València i president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Giuseppe Grezzi, ha assenyalat la importància d’esta mostra i de l’oportunitat que suposa per a València reflexionar sobre la ciutat que es vol. “València no està sent aliena a eixa adaptació necessària davant qualsevol canvi —amb casos com el de la Avinguda de l’Oest, amb postures diametralment oposades entre veïnat, comerciants i el Mercat Central i amb l’Ajuntament en el mig, proposant opcions sostenibles de consens—, i és molt interessant que la ciutadania puga vore’s reflectida en altres casos cèlebres d’altres ciutats que han acabat en èxit”, ha explicat. “A més -ha ressaltat-, el muntatge fa que la visita siga amena i molt didàctica”.
Una de les comissàries de la mostra, Marta Román, ha destacat que “l’exposició aborda el conflicte com una cosa inherent a l’espai públic i mostra que quan s’intenta evitar –parcel·lant o separant usos i persones usuàries- el que s’aconsegueix és esterilitzar-ho i buidar-ho de vida”.
L’exposició, que serà visitada esta vesprada per l’alcalde de València, Joan Ribó, podrà visitar-se sempre que estiga obert l’edifici de la Nau. L’horari d’obertura és de dilluns a dissabtes de 10.00 a 20.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Des de la institució recomanen visitar el seu web per a conèixer l’horari en dies festius.