Per segon any consecutiu no s’ha registrat cap incendi forestal a la Devesa-Albufera durant la temporada estival, la qual cosa suposa, en paraules del regidor delegat de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, “un motiu de satisfacció i, sobretot, d’alegria”. Campillo ha realitzat hui balanç de la campanya Voluntariat Ambiental, que s’ha desenvolupat per segona vegada, organitzada per Creu Roja.
En total han sigut 349 les persones que han participat com a voluntaris en el programa Voluntariat Ambiental durant 12 caps de setmana de juliol, agost i setembre, coordinades per Creu Roja. El regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha realitzat hui un balanç de les actuacions, acompanyat per la vicepresidenta de Creu Roja de València, Amparo Pérez. Els dos han destacat els resultats de la labor dels voluntaris en la prevenció d’incidents, així com en la sensibilització dels i les visitants del Parc. Com es conegut, el programa forma part del Pla Integral de Defensa Contra Incendis Forestals de la Devesa-Albufera, fet entre les regidories de Protecció Ciutadana i de Devesa-Albufera.
Este és el segon any que es posa en marxa el programa, i tant des de l’Ajuntament com des de Creu Roja s’ha subratllat la voluntat de prolongar la iniciativa en els pròxims exercicis, inclús ampliant el seu caràcter exclusivament mediambiental a àmbits de caràcter social. De fet, ha explicat Amparo Pérez, enguany ja han participat joves amb mesures judicials, la qual cosa afavorix la seua integració social, i es pretén ampliar també a persones amb diversitat funcional.
Si en 2016 el programa es va desenvolupar com a experiència pilot, enguany l’activitat s’ha consolidat plenament. Durant els dos mesos i mig que ha estat en vigor, els voluntaris han detectat 728 incidències, la majoria de les quals per qüestions relacionades amb labors de manteniment. Tal com han explicat Sergi Campillo i Amparo Pérez, davant de les incidències de caràcter urgent, les i els voluntaris es van coordinar amb la Policia Local (11 % dels casos), o guàrdies forestals (el 8 %), que van actuar sempre com a referència i suport de la seua labor.
Les tasques del voluntariat s’han concentrat en la vigilància i control de l’àrea, informació a visitants sobre els recursos municipals a la seua disposició, atenció a les irregularitats o incompliments de la normativa i realització d’enquestes a visitants, entre altres. Precisament sobre l’opinió de la ciutadania, el regidor Campillo ha destacat la percepció que s’ha detectat sobre les millores impulsades al Parc Natural respecte a l’any passat. “No són dades científiques ni ens porten a assentar-nos en una actitud de satisfacció, però reflectixen que les millores que estem impulsant es noten per part de les i els visitants”, ha afirmat l’edil.
Per a facilitar les tasques del voluntariat, la Devesa es va dividir en 3 zones de nord a sud: la nord, des de la Creu fins al tallafoc de la Rambla (una zona més xicoteta en superfície però àrea de major concentració de visitants.); la mitjana, des del tallafocs de la Rambla fins a la Gola del Pujol (zona de superfície mitjana i amb menor concentració de visitants en comparació amb la nord); i la zona sud, que va des de la Gola del Pujol fins al límit amb el Parador del Saler (més àmplia en superfície però és la que registra una menor concentració de visitants).
Sergi Campillo ha agraït la implicació de Creu Roja en l’atenció mediambiental, i especialment “a cada una de les persones voluntàries que han dedicat part del seu temps a cuidar el nostre bosc”. “Estem fent un gran esforç en el manteniment del Parc Natural de la Devesa i del llac de l’Albufera”, ha conclòs el delegat, “i volem continuar en la mateixa línia, amb la col·laboració de la ciutadania i les entitats”.