El pròxim 9 d’octubre, Dia del Poble Valencià, els perfils de l’Ajuntament de València en les xarxes socials Facebook i Twitter complixen un any en funcionament. I en este període s’han situat ja entre els primers llocs en la comparativa amb els perfils d’altres municipis espanyols. El regidor de Relacions amb els Mitjans de Comunicació, Carlos Galiana, ha fet hui balanç d’este primer any en funcionament de les xarxes socials corporatives de l’Ajuntament de València.
Durant el primer any en les xarxes, els perfils de l’Ajuntament s’han situat entre els primers de la resta d’ajuntaments de l’Estat. Galiana ha manifestat la seua satisfacció per esta evolució, i ha recordat que l’equip de govern local està convençut que “l’ús de les xarxes socials per part de les administracions afavorix els nivells de confiança de la ciutadania amb les institucions polítiques, potencia la participació i el compromís cívic i permet millorar la qualitat, l’eficàcia i l’eficiència en la prestació de servicis”.
De fet, al cap d’estos primers dotze mesos en xarxa, els perfils de l’Ajuntament de València @AjuntamentVLC es troben entre els 6 primers. El passat mes de setembre, el perfil de Twitter va aconseguir la tercera posició en el rànquing setmanal, i esta setmana s’ubica en la sisena; i pel que fa a Facebook, la identitat municipal se situa en el tercer lloc, segons les dades de ferramentes de mesurament com Likealyzer (per a Facebook) i Klout (en Twitter), que permeten fer anàlisis comparatives amb la resta d’institucions de les mateixes característiques.
La implementació dels comptes institucionals de l’Ajuntament de València va sorgir com a necessitat evident, atesa la inexistència d’este tipus de ferramentes de comunicació i informació en contrast amb l’ampli nombre de comptes corporatius de regidories, projectes, campanyes i organismes municipals sense una identitat corporativa global i definida. Per això, ha recordat el regidor Galiana, es va decidir implementar els dos comptes institucionals en Twitter i Facebook, amb l’assistència tècnica d’una empresa contractada, i després de la realització d’una anàlisi prèvia.
Durant este primer any, el creixement dels comptes en Twitter i Facebook ha sigut constant. Al principi va ser més destacat en Twitter, però actualment els dos perfils es troben pràcticament igualats. L’increment de seguidors més destacat es va registrar en els primers mesos, i també durant el mes de març, per efecte dels festejos de Falles. El passat mes de setembre es va arribar a 10.000 seguidors en els dos perfils, una xifra que s’havia marcat com a objectiu per al primer any i que s’ha aconseguit unes setmanes abans de complir-se.
En estos moments, el nombre de seguidors en Twitter en suma 10.509, amb un abast de de 54.752 impressions de tuits les últimes 24 hores. I en Facebook, la xifra arriba als 10.765 seguidors.
Durant este primer any, les publicacions amb més abast per temàtiques han estat sobretot les relacionades amb les festes de València, en especial les Falles, celebracions esportives, temes de mobilitat (anell ciclista, carril bus…), cultura (visites al refugi antiaeri de l’Ajuntament), Devesa-Albufera o la Cimera d’Alcaldes. Cada dia es reben entre 4 i 20 interaccions directes en forma de missatge, menció o comentaris (es distingix entre suggeriment, queixa, incidència i consulta), i se’n responen tots, bé amb la informació que se sol·licita o bé es trasllada a la delegació competent.
EL MANUAL D’ÚS I GESTIÓ DE XARXES SOCIALS CORPORATIVES
A més de la implementació dels nous comptes institucionals, un altre dels objectius prioritaris del nou departament de xarxes socials és organitzar i regular els comptes corporatius de l’Ajuntament atés que, ha explicat el regidor Galiana, actualment funcionen quasi 150 comptes oficials de diferents servicis i organismes municipals. Són comptes creats al llarg dels últims anys per la iniciativa dels mateixos departaments municipals, “sensibles a l’evidència que una organització transparent requerix una comunicació fluida amb la ciutadania”.
Per això, s’ha elaborat un instrument regulador de tots estos comptes corporatius. “Es tracta”, ha explicat el regidor, “de fixar els criteris sobre la base dels quals s’ha de desenvolupar la participació de l’Ajuntament de València en les xarxes socials establint les regles perquè la nostra presència siga més coherent i adequada als nostres fins i, per damunt de tot, útil a la ciutadania”. “L’objectiu”, ha afegit l’edil, “és que la ciutadania perceba que està parlant sempre amb el mateix interlocutor, l’Ajuntament de València, independentment del compte o la xarxa social que estiga utilitzant per a contactar amb la nostra organització”.
En este context, el Departament de Xarxes Socials ha elaborat la primera edició del Manual d’Ús i Gestió de Xarxes Socials Corporatives de l’Ajuntament, que aprovarà demà la Junta de Govern Local.