L’elaboració de la Llei de Capitalitat per atorgar a València un règim de finançament especial per a desenvolupar una sèrie de competències està en marxa. Així ho ha anunciat hui l’alcalde Joan Ribó, en comunicar al Ple que ha arribat a un acord al respecte amb el President de la Generalitat, Ximo Puig. “Disposem ja d’un primer esborrany de projecte de llei que haurem de negociar i pactar mitjançant una comissió mixta entre el govern de l’Ajuntament i el de la Generalitat”, ha explicat.
Joan Ribó, que ha fet este anunci durant la seua primera intervenció en el Debat de l’Estat de la Ciutat, ha aclarit que la voluntat del Govern de la Nau “és que esta llei gaudisca del màxim de consens i per açò, es vol comptar amb la col·laboració i participació de tots els grups polítics presents hui a l’hemicicle”.
“La Llei de Capitalitat és molt important per a València. Ja disposen d’ella Madrid i Barcelona, i Saragossa es troba en avançat procés d’aprovació. A més de definir i concretar el paper de la ciutat com a capital de la Comunitat Valenciana, es tracta d’una llei especial que haurà de ser respectada per les lleis sectorials que es puguen dictar en el futur, i reconeix a l’Ajuntament una àmplia facultat de desenvolupament reglamentari”. Per altra banda, ha afegit l’alcalde, “esta norma reconeix com a pròpies competències que fins ara eren atribuïdes a la Generalitat i defineix els recursos econòmics i finançament necessari per a la seua execució, que hauran de concretar-se anualment en els pressupostos de la Generalitat. I en definitiva, és un reforçament molt important de l’autonomia municipal i del paper de la ciutat de València en el nostre país”.
“GESTIÓ ECONÒMICA EFICAÇ I HONRADA”
Pel que fa als recursos econòmics de l’actual Ajuntament, Joan Ribó ha manifestat “que, tot i que l’anterior equip de govern va deixar les arques municipals arruïnades, el Govern de la Nau està reflotant-les perquè sap gestionar des de l’eficàcia i l’honradesa”. A este respecte, l’alcalde s’ha fet ressò de la reducció del període de pagament a proveïdors (que ara es xifra en un màxim de deu dies, i abans en un mínim de quaranta). L’alcalde també ha parlat de la reducció del deute, “que amb el govern del Partit Popular, va arribar a uns nivells d’endeutament alarmants (de 221 milions d’euros de 1991 als 1.200 milions d’euros de maig de 2012), un volum pròxim al 150% dels ingressos municipals)”. I front estes dades, Ribó ha ressaltat la situació actual que amb un deute previst a final d’any de 583 milions d’euros, el nivell d’endeutament està per sota el 75% dels ingressos municipals.
“Esta quantitat, segons la legislació vigent, ja ens permet recuperar l’autonomia municipal i no estar sotmesos a la tutela del ministre d’Hisenda”, ha conclòs l’alcalde que s’ha dirigit als regidors populars per a dir-los “que si volen fer alguna cosa per València, vagen a dir-li-ho també vostès al seu company de partit, Cristóbal Montoro, perquè València està fent els deures i no es mereix que continue ofegant-la”.
En parlar d’economia, Ribó també ha parlat del percentatge d’execució d’inversions pressupostades, que l’any 2016 va ser d’un 66%. “Si bé, en termes absoluts, l’Ajuntament va invertir 89 milions d’euros en la ciutat, el que suposa el major nivell d’inversió dels últims quatre anys”, i ha concretat la quantia de les factures que es troben al calaix en el compte 413 que, amb dades de setembre, sumen aproximadament uns 400.000 euros.
“SERVICIS PÚBLICS DE QUALITAT, ÀGILS I EFICAÇOS”
“Els criteris d’eficàcia també s’ha aplicat a l’hora de gestionar el personal de l’Ajuntament per garantir un millor servici a la ciutadania”, ha continuat Joan Ribó, qui en la seua al·locució també ha reiterat “l’aposta del Govern de la Nau que treballa per oferir uns servicis públics de qualitat, àgils i eficaços, perquè pensem que la ciutadania ha d’estar ben atesa”.
Amb l’objectiu de disposar d’un nombre adequat de treballadors, motivar-los i formar-los adequadament en les seues tasques, millorar l’organització i l’estructura municipal i adequar les eines emprades a la tecnologia actual, en els pressupostos municipals de 2018 hi haurà una partida en el capítol d’inversió per adquirir el software adequat per a les gestions municipals.
“Esta revolució informàtica es farà amb el programa que utilitza la majoria d’institucions públiques espanyoles. I així, per fi, de la mà d’este govern municipal, l’administració local entra en el segle XXI”; ha informat Ribó.