La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres el protocol de mesures que s’adoptaran a la ciutat de València si es produïxen episodis d’altra contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrògen o per partícules en suspensió. El control sobre el trànsit rodat i la informació i les recomanacions a la ciutadania centren el text del protocol, l’aplicació del qual només es durà a terme amb nivells de contaminació molt superiors als que actualment es registren a la nostra ciutat.
Després de l’aprovació d’este protocol, l’alcalde Joan Ribo ha recordat que “a València no hem tingut cap problema greu per contaminació atmosfèrica, però és bo que comptem amb un protocol per si açò algun dia passara, i per descomptat si passara l’Ajuntament prendria les mesures necessàries per a actuar ràpidament. Hi ha moltes maneres de fer front a eixa situació, i passen per pacificar el trànsit, per augmentar el parc de vehicles híbrids i elèctrics, per potenciar -si ens deixara la legislació estatal- el consum de combustibles que no generen partícules. La nostra obligació és tindre-ho tot preparat perquè en el cas que ocorreguera alguna cosa que fins ara no ha passat, l’Ajuntament de València sàpia el que ha de fer i tinga les mesures preparades. Però repetisc: no és probable que això passe a València”:
S’ha referit Joan Ribó als informes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) “que assenyalen que en el moment que hi ha puntes importants d’òxid de nitrogen i de partícules sòlides, es produeix una correlació pràcticament directa amb l’augment d’entrades de persones en els hospitals per problemes cardiovasculars. Està comprovat en moltes parts del món i nosaltres, per tant, tenim l’obligació de pensar en primer lloc en la vida de les persones, sobretot les persones més majors i les que puguen veure’s més afectades si es produïra una situació que a València mai s’ha donat.”
“La ciutadania pot estar molt tranquil·la, d’una banda, perquè els nivells de contaminació a València no són equiparables en absolut amb els d’altres ciutats on sí han necessitat aplicar un protocol d’estes característiques; d’una altra, perquè el Govern de la Nau fa el seu treball i ens hem avançat a qualsevol contratemps que puga requerir al futur la utilització d’estes mesures”, ha explicat per la seua banda la regidora delegada de Qualitat Ambiental, Pilar Soriano.
En primera instància el protocol definix els diversos nivells d’actuació segons les concentracions de diòxid de nitrògen (NO2) o de partícules en suspensió (PM10):
– el nivell de preavís s’establirà quan en dos estacions de la xarxa de vigilància de la ciutat se superen els 180 µg/m3 de NO2 durant dos hores consecutives o quan dos estacions hagen registrat el dia d’abans una mitjana diària de més de 50 µg/m3 de PM10;
– el nivell d’avís es decretarà quan en dos estacions se superen els 200 µg/m3 de NO2 durant dos hores consecutives o quan dos estacions hagen registrat el dia d’abans una mitjana diària de més de 80 µg/m3 de PM10;
– el nivell d’alerta estarà condicionat a la superació en dos estacions de la xarxa dels 400 µg/m3 de NO2 durant tres hores consecutives o quan dos estacions hagen registrat el dia d’abans una mitjana diària de més de 80 µg/m3 de PM10;
Abans de declarar la superació dels nivells de preavís i avís per a les partícules en suspensió es tindrà en compte que els nivells no s’hagen vist afectats per condicions circumstancials que eviten que siguen representatius de l’àrea avaluada. Quan la superació dels nivells estiga motivada per la intrusió de pols saharià s’indicarà en les mesures informatives el seu origen natural.
El protocol definix, a més, que segons la persistència dels nivells d’actuació esmentats, hi haurà dos tipus diferents d’episodis de contaminació atmosfèrica. Així, seran episodis de tipus 1 aquells en què durant un dia es donen circumstàncies de nivell d’avís per NO2, amb independència de la seua durada, o quan hi haja dos dies amb circumstàncies de nivell de preavís per PM10; els episodis de tipus 2 seran aquells amb un dia de nivell d’alerta o dos dies consecutius amb nivell d’avís per No2 o un dia amb circumstàncies de nivell d’avís per PM10.
Quan es decrete un nivell de preavís hi haurà una atenció especial per part del servici municipal competent en la vigilància de la qualitat de l’aire de l’Ajuntament i l’evolució meteorològica. A més, comunicarà la situació de preavís a la resta de servicis municipals.
Per als episodis de tipus 1 es preveuen les mesures del nivell de preavís i, addicionalment, mesures informatives a la població (notes de premsa, web municipal, xarxes socials, panells de trànsit, sistemes d’informació del transport públic, canals propis de la Policia Local i informació del Centre de Gestió de Trànsit municipal a la DGT i el CEGESEV) i recomanacions per ser publicades en xarxes socials (com ara l’ús del transport públic, no fer exercici físic a l’aire lliure o l’ús del cotxe compartit). A més, el servici de Mobilitat restringirà l’estacionament de vehicles en les zones Blava i Taronja, on podran estacionar residents amb autorització, titulars per aparcar en zones per a persones amb mobilitat reduïda, servicis essencials, vehicles catalogats com a poc contaminats i titulars amb autorització de vehicles comercials o industrials o per obres o mudances.
Per als episodis de tipus 2, a banda de totes les mesures indicades per als episodis de tipus 1, s’afegiran mesures d’informació específica per a grups de població de risc (persones majors, xiquets i xiquetes, gent amb patologia respiratòria o cardiovascular crònica, immunodeprimits, embarassades i persones diabètiques). A més, s’informarà en tots els centres educatius i de salut, hospitals, residències de persones ancianes i centres de dia.
Durant els episodis de tipus 2 hi haurà una restricció total al trànsit per als vehicles segons les seues matrícules (els dies par només podran circular els vehicles les matrícules dels quals acabe amb número par o zero mentre que els dies impars només podran fer-ho els vehicles amb matrícules que acaben amb número impar).
En paral·lel, es crea un Òrgan de Gestió d’episodis d’alta contaminació atmosfèrica, integrat per un representant del Servici de Qualitat i Anàlisi Medioambiental, Contaminació Acústica i Platges i un altre del de Mobilitat, un més del Gabinet d’Alcaldia i un altre del Gabinet de Comunicació, un més de la Policia Local, un altre d’OCOVAL i un més de l’EMT. Este òrgan pot decidir mesures addicionals, com ara la restricció d’operacions en les obres que generen contaminants, les d’asfaltat o els enderrocs.
En l’actualitat el valor d’alerta per a les concentracions de NO2 està establit en 400 µg/m3 durant tres hores consecutives en llocs representatius de la qualitat de l’aire en una àrea d’almenys 100 quilòmetres quadrats o en una zona o aglomeració sencera. Este valor no s’ha superat mai a València des que es realitza la vigilància de contaminació atmosfèrica al municipi.
La legislació vigent establix, a més, un límit horari per a la protecció de la salut de 200 µg/m3 de NO2 que no ha de superar-se més de 18 vegades per any. A València este valor s’ha superat en molt poques ocasions i de forma aïllada, sense sobrepassar mai les 18 vegades a l’any contemplades a la normativa vigent.
Respecte a les partícules PM10, s’establix un valor límit diari per a la protecció de la salut de 50 µg/m3 que no es poden superar més de 35 vegades a l’any. A València mai s’ha excedit eixe número de superacions diàries permeses cada any per la legislació.
El valor límit anual per a les partícules PM10 és de 40 µg/m3. Tampoc s’ha superat en cap estació de la xarxa de control durant els últims anys.