La primera edició del Certamen de Relats Beatriu Civera, que enguany ha tingut per lema “La igualtat és un dret, implica’t” i que organitza la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València ja té el seu veredicte. El primer premi ha recaigut en Maria Tordera Baviera, amb el relat “Soñadores”, el segon premi se l’ha emportat Marta Navarro Calleja, amb el relat “Encrucijada” i el tercer ha sigut per a Susana Ramírez Juan i la seua obra “Mira Miguel”. Les tres autores són naturals de València ciutat.
La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano ha posat en valor que “el jurat del certamen l’han format persones reconegudes en el camp de la literatura, de manera que posem en valor estos premis que reivindiquen la igualtat real entre homes i dones”. En eixe sentit Lozano ha afegit que “eixa igualtat passa per coses com mostrar personatges que superen els rols i estereotips sexistes, el reconeixent de dones rellevants al llarg de la història o el reflex de vivències alliberadores per a dones i homes”.
“Volem dotar d’una personalitat pròpia estos premis, començant per posar-li un nom propi, el de l’escriptora valenciana Beatriu Civera, per a que puguen convertir-se en un referent literari en la categoria de relats a la nostra ciuat així com a la resta del País Valencià”.
En total s’han presentat 48 relats al certamen, dels quals onze estan escrits en valencià i 37 en castellà. El percentatge de participació de dones escriptores ha sigut del 90 per cent i un 10 per cent d’homes. Els relats tracten temàtiques variades però tots tenen en comú el tret de plantejar una sèrie de debats i reflexions sobre els rols assignats tradicionalment a la dona i com trencar amb determinats prejudicis pot fer avançar la societat.
Així, el relat “Soñadores” parla d’una societat futurista en la que dos robots (un home i una dona) volen canviar les funcions que tenen assignades en la societat que vénen determinades pel seu sexe. Després de molt d’esforç i de plantejar-se un interessant debat l’empresa els deixa canviar el rol.
El relat “Encrucijada” ens apropa un cas real, el de Victoria Kent, i el gran conflicte i debat intern que va viure la que va ser la primera advocada a exercir a Espanya, i la primera dona al món que va intervindre davant d’un Tribunal Suprem de Guerra i Marina, la nit d’abans que les Corts espanyoles debateren sobre el dret a vot de les dones. Sabia que el vot de la dona podia posar en perill el progressisme de la República i hagué de prioritzar això al seu desig de fer avançar la societat espanyola en els drets polítics de les dones.
El tercer premi, “Mira Miguel”, ens parla de la història d’un fill que ha de fer-se càrrec de la seua mare en un hospital. Esta circumstància fa que reconnecte amb la seua mare a nivell emocional, es para a escoltar-la com mai abans ho havia fet, i tot això modifica la relació entre els dos.
El jurat l’ha presidit Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i ha estat composat per Mar Busquets, que és llicenciada en Filologia Hispànica i Comunicació Audiovisual per la Universitat de València i catedràtica d’Educació Secundària. Alicia Palazón Filòloga i llicenciada en Literatura Espanyola. Fernando Larrauri és metge i antropòleg. Als anys huitanta, va fer ressenyes de teatre, guions de còmics i escrigué algun conte que li publicaren en diferents revistes. Manel Alonso és poeta, narrador i periodista.