L’Empresa Municipal de Transports (EMT) encetarà a finals de mes una setmana de tallers per a construir entre tots i totes un transport públic més proper als usuaris i usuàries i on s’incorporen més encara les necessitats de les persones que cada dia confien en els autobusos rojos de la ciutat de València.
Després del procés de consulta ciutadana de l’any passat amb les millores d’eficàcia que va suposar per a la xarxa, enguany l’EMT vol anar més enllà i centrar el debat i la implicació ciutadana en el tipus de transport per a que es millore encara més el servici del dia a dia i la mobilitat a la ciutat.
“Estem elaborant un procés participatiu per saber com volen els veïns i veïnes l’EMT de la ciutat. És a dir, que abordem la part humana de l’empresa, més enllà de les qüestions tècniques, perquè volem q el servici que prestem a la ciutadania siga un servici excel·lent”, ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.
Amb este desig s’han plantejat sis tallers temàtics per a debatre en profunditat, amb un mapeig d’agents i una convocatòria de entre 15 i 20 persones, que tractaran el transport públic en superfície des de diferents perspectives: gènere, persones majors, jovens, peatons, ciclistes, usuaris, no usuaris i persones amb problemes de mobilitat.
De fet s’està començant a contactar amb els i les participants als diferents tallers i taule de debat. Este mateix matí, per exemple, s’ha tingut una reunió amb representants de la Federació d’Associacions de Veïns, que han sigut convocats a participar en els tallers.
L’empresa GEA 21, experta en participació ciutadana i en mobilitat, serà l’encarregada de dur endavant este procés. L’objectiu dels tallers és el de definir d’una manera conjunta uns escenaris negatius i positius en relació al transport públic que permetrà coneixer d’una manera molt descriptiva quin és l’horitzó cap a on es va i l’escenari que es vol evitar. També es dibuixarà de forma indirecta una diagnosi sobre els problemes i oportunitats percebudes per la ciutadania de l’actual sistema des d’una posició constructiva. Al mes de setembre es farà un taller global amb representants de tots els grups temàtics on es farà una posada en comú de les propostes i línies d’acció futura.
Els tallers estan inspirats en la metodologia europea EASW (European Awareness Scenario Workshop). Segons els components de GEA 21 son una eina molt eficaç per a facilitar la participació de diversos sectors de la ciutadania en un pla d’igualtat. En este sentit es plantegen com a una forma de fomentar la celebració de debats públics i per a crear instruments socials innovadors.
Les assistents són invitades a títol personal d’acord amb uns perfils socials indicats ja que es necessari per a fixar un número limitat de participants que garantisca la profunditat i eficàcia als debats. L’únic criteri que ha seguit GEA 21 per a realitzar la selecció és intentar configurar un grup prou variat de persones que siga un reflexe del mapa social de la ciutat de València. En total participaran més de 100 persones que mostraran les diferents perspectives sobre el transport públic de la ciutat. En este sentit no es tracta d’un mètode quantitatiu sinó qualitatiu, on el més important és la diversitat de perfils socials i la incorporació de veus que de manera habitual queden fora dels canals de debat social, com ara les persones majors o els joves.