Mercavalència, en col·laboració amb Las Naves (Centre de Innovació de l’Ajuntament de València), la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València i la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica, han creat AGRO-LAB, una incubadora agroalimentària, basada en la producció de proximitat i en l’economia solidària, que contribuirà a la creació d’un sistema alimentari local i sostenible a la ciutat de València, respectuós amb el medi ambient i la salut dels consumidors.

Carlos Galiana ha presentat este projecte que naix, en el marc de la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible, amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament d’un teixit empresarial diversificat que dinamitze la producció, l’elaboració, la distribució i el consum de productes ecològics i o de proximitat de l’horta de València.

En la presentació d’este projecte també han participat la regidora d’Agricultura Consol Castillo, qui ha destacat que esta incubadora “pot ser un eina generadora d’ocupació, de benefici,  i d’una nova cultura de l’alimentació, tant pel que respecta a la producció com a la distribució”.

De moment, tal com ha explicat el catedràtic José María García, de la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica, la incubadora començarà a treballar amb una prova pilot per a la qual es busquen persones físiques o jurídiques disposades a desenvolupar solucions innovadores que puguen contribuir a la creació d’un sistema alimentaria local i sostenible.

El termini per a participar en esta prova comença hui i estarà obert fins el dia 25 de juny. Un mes després es donarà a conéixer les dos propostes triades, que han de ser viables econòmicament i seran objecte d’assessorament i ajuda pública. L’assaig d’incubació es realitzarà entre l’1 de setembre i el 30 de novembre de 2017, amb possibilitat d’ampliar-la tres mesos més.

Segons han explicat els regidors, “amb este projecte l’Ajuntament vol crear un espai d’emprenedoria per a la innovació social i mediambiental i per a prestar servicis d’assessorament i formació i facilitar  l’accés als  recursos existents.

Carlos Galiana ha recordat “que, fins ara, València vivia d’esquenes a la seua horta i ara ho fa apreciant-la, amb una regidoria específica que treballa per impulsar-la, i uns mercats municipals que acosten els seus productes a la ciutadania, i que en este projecte es sumen totes les sinergies en este sentit”.

Per últim, Consol Castillo ha posat en valor les conseqüències d’iniciatives com esta, “perquè les administracions locals tenen una responsabilitat respecte a l’alimentació dels seus ciutadans i ciutadanes i, per això, cal impulsar projectes que fomenten l’alimentació sostenible, justa i saludable”.