Els ajuntaments de València, Madrid, Barcelona, Saragossa, La Corunya, Valladolid i Terrassa han participat hui en un acte municipalista al Congrés dels Diputats per exigir al govern central un tracte just per als municipis i denunciar l’atac que suposen els Pressupostos Generals de l’Estat d’enguany a l’autonomia municipal. En representació de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha defensat que els consistoris que estan gestionant bé els recursos públics deixen de ser constrenyits per les decisions i els pressupostos del govern central. En l’acte, on s’ha signat el manifest ‘Els pressupostos del PP, un nou colp a l’autonomia local. Els municipis alcem la veu’, han estat presents la portaveu de l’Ajuntament de Madrid, Rita Maestre; l’alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello; l’alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve; l’alcalde de La Corunya, Xulio Ferreiro, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
Campillo ha destacat la unió dels municipis de nou per defensar els interessos de les seues ciutadanies i ha reivindicat que els ajuntaments també formen part de l’Estat i no necessiten la tutela de ningú. “Hem demostrat que sabem gestionar i molt millor que el Partit Popular, per la qual cosa no necessitem que ningú ens diga com fer-ho i molt menys un partit que continua tenint a 9 dels seus 10 regidors i regidores a València imputats per presumpta corrupció”.
El regidor ha explicat que ajuntaments com el de València ja estan recuperant drets per a la ciutadania i també drets laborals per als treballadors i treballadores de les institucions públiques. A més, ha recordat la signatura de la Declaració de València per part de desenes de municipis que exigien un finançament just per poder dotar als seus veïns i veïnes de tots els servicis necessaris amb les millors condicions possibles. “El municipalisme té veu pròpia i ha de ser escoltada. Estem teixint xarxes de resistència i de propostes front als atacs absolutament deslleials del govern del Partit Popular”, ha explicat. “Les ciutats que estem gestionant correctament els recursos públics i que estem generant superàvits volem disposar lliurement d’ells per poder escometre les inversions i les actuacions que calen a les nostres ciutats. Qui millor que els governs que gestionem bé per a gestionar els recursos que estalviem?”, ha qüestionat Campillo.
A més, ha reclamat l’eliminació del corsé que comporta el blocatge de la taxa de reposició imposat pel ministre Montoro i ha denunciat el blindatge de les privatitzacions que el govern central fa als pressupostos d’enguany per evitar que els ajuntaments puguen recuperar la gestió de servicis externalitzats. “Atenten contra l’autonomia dels ajuntaments per garantir unes privatitzacions que només beneficien a uns pocs que fan negoci amb els recursos públics”. A això, cal sumar, segons ha explicat el Pla d’Ajust imposat a l’Ajuntament de València “per culpa de la nefasta gestió dels governs del Partit Popular a la nostra ciutat”, una circumstància que ha explicat que ja s’ha corregit però que no ha comportat encara l’eixida d’eixe pla. “Ens tenen segrestats tot i que hem reduït de 60 a poc més de dos els dies del termini de pagament a proveïdors i que enguany deixem el deute municipal en menys de 600 milions d’euros, quan en 2014 superaven els 900 milions de deute” i ha recordat que l’alcalde de València, Joan Ribó, ja va demanar per carta al govern central eixir d’eixe pla per poder garantir els servicis necessaris per a la ciutadania amb la creació de les empreses i entitats públiques que calguen. “I no es conforma el PP amb sols això, sinó que a més per carta ens va demanar la supressió de l’EMT. És una bogeria”, ha afirmat Campillo.
El regidor, a més, ha recordat unes altres iniciatives derivades del teixit de xarxes municipalistes, com ara la firma en Barcelona del manifest sobre la nova llei de contractes del sector públic.
L’acte, després de les intervencions dels diversos representants municipals a les portes del Congrés, s’ha traslladat al seu interior, on s’ha produït una reunió amb diputats i diputades de diverses formacions i grups: PSOE, Unidos Podemos, PDeCAT, ERC i Compromís.
El manifest signat per les set ciutats denuncia “l’ofensiva del govern del PP per soscavar l’autonomia municipal i la capacitat d’actuació dels ajuntaments i perseguir alhora menys estat social”. A més, indica que amb els Pressupostos Generals de l’Estat per a enguany “perseguix continuar encorsetant les ciutats i els ajuntaments”. A més, els signants afirmen que “el colp a l’autonomia local és ineficient, injust i antidemocràtic” i que només servix per “perpetuar la intervenció de facto de les administracions locals, que són les més sanejades, perquè financien el dèficit de la menys sanejada, la central”.
El manifest recorda que les administracions locals, segons dades del propi Ministeri d’Hisenda, varen generar l’any passat un superàvit de 7.083 milions d’euros que “el govern central prohibix destinar a atendre l’emergència social, a millorar servicis o a reactivar l’economia local”. A més, denuncia que “el PP blinda les externalitzacions impedint la possibilitat de revertir la privatització de servicis públics de competència municipal”, motiu pel qual reclamen retirar les disposicions que fan eixe blindatge en un “greu atac a l’autonomia municipal”, que el govern central deixe de limitar els pressupostos de les entitats locals, que permeta la disposició dels superàvits per part de les administracions locals que els han aconseguit amb la seua bona gestió i que augmenten les aportacions estatals al finançament local.