L’alcalde de València ha participat en l’acte “100 Anys de Fires”, amb el qual s’ha commemorat el primer segle de vida de la institució firal valenciana el patronat de la qual presideix. La celebració ha estat presidida pel el Felip VI i han pres la paraula en ella el President de la Generalitat, Ximo Puig, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, i el president del Comitè Executiu de Fira València, José Vicente González, tots els quals han ressaltat l’aportació de la Fira des de la seua fundació per Unió Gremial en 1917, i han elogiat la labor del teixit empresarial i productiu valencià en el passat, el present i el futur de Fira València.
En la seua intervenció com a alcalde de València i president del Patronat de Fira València, Joan Ribó ha manifestat que “les institucions valencianes estem tancant nou model de Fira, amb una gestió mixta que aprofite les sinergies dels sectors privat i públic”. Ha afegit que “el sector privat ha d’aportar el coneixement del negoci firal, nous certàmens i capacitat d’inversió, i des del sector públic hem d’aportar estes magnífiques instal·lacions i el recolzament institucional per reforçar l’activitat firal. Vivim un moment en el qual tots i totes hem de ser generosos amb esta entitat centenària, per a que continue recolzant als sectors productius valencians i creant activitat i ocupació i, per què no, per possibilitar l’arribada de nous certàmens de caràcter global a la nostra ciutat, i que uns altres puguen celebrar en un futur el 200 aniversari de Fira València”.
L’alcalde de València ha repassat la trajectòria de la institució firal valenciana des de que fora creada en 1917 per part d’Unió Gremial, entitat a la qual s’ha ret homenatge en este acte presidit per el rei Felip VI i que ha reunit a el Govern del Botànic, a representants del Govern de la Nau, del sector empresarial i econòmic, autoritats universitàries i un llarg etcètera. Respecte al moment actual ha dit que ”Fira València s’enfronta a dos reptes fonamentals. D’una banda, fer front a un deute ingent provocat durant la passada dècada per una gestió que no vaig a qualificar. I per una altra, posicionar el recinte a nivell global, potenciant els certàmens actuals i portant a València noves fires basades en la innovació i les noves tecnologies. Amb un objectiu clar que l’activitat de la fira continue creant negoci i ocupació a la ciutat i els seus voltants, també en els sectors complementaris, com són l’hoteler, la restauració, la mobilitat, el disseny, o la comunicació, entre uns altres, pels quals una Fira de València enfortida i global suposarà un increment dels seus beneficis”
Ribó ha reivindicat Fira València com “un dels millors aparadors per mostrar els nostres productes a la resta del món. És una eina de competitivitat per a la ciutat de València, per tota la Comunitat Valenciana, i també per a Espanya. Una eina que també precisa d’un Corredor Mediterrani potent, perquè l’aparador firal tinga el seu complement amb una logística adaptada al segle 21, que dinamitce els nostres sectors productius perquè siguen conjuntament un veritable motor econòmic”
Anteriorment, després de la projecció d’un vídeo resum de la història de la Fira, ha intervingut el president del Comitè Executiu de Fira València, José Vicente González, qui ha ressaltat el paper pioner dels seus fundadors i ha dit “cal congratular-se i enorgullir-se de tenir un passat com el qual tenim, però sobretot cal mirar al futur”. González ha recordat els 180.000 assistents a l’última edició de CEVISAMA i els cinc milions de visitants que va tenir en 2016 “un negoci que continua funcionant”. Igual que Ribó, també s’ha referit al futur i al canvi de model firal, a més de donar les gràcies a Ajuntament i Generalitat pel seu permanent suport o referir-se al fet que “després de 10 anys amb pèrdues, en 2016 tanquem per primera vegada amb beneficis”