El músic maliense Salif Keita encapçala el cartell d’artistes internacionals que actuaran en defensa de les persones refugiades el pròxim 15 de juliol als Jardins de Vivers, en el marc dels concerts de la Gran Fira de València, “que enguany experimenten una revolució, i a més de brindar diversió inviten al compromís social”. Amb estes paraules, el regidor de cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat hui este concert que, sota el el títol de “Dret a defensar drets”, preten promoure la sensibilització i la resposta social davant la situació de persones refugiades i migrants vulnerables que s’enfronten a nombrosos problemes i violacions de drets.
Salif Keita , que no havia estat a València des de l’any 2002, estarà acompanyat amb la formació Bokanté, que fusiona músiques de diferents cultures; la cantant cubana Danay Suárez; l’artista Vicente García, que explora els sons autòctons del seu país originari (República Dominicana) i els combina amb diverses géneres música latina; i Lüla Reyna, cantante i compositora mexicana.
Part dels fons recaptats amb este concert, que ja està anunciat amb un cartell realitzat pel Premi Nacional de Disseny Isidro Ferrer, seran destinats al desenvolupament d’un projecte de defensa dels drets de persones refugiades i migrants gestionat per diferents organitzacions valencianes, “un projecte de litigi estratègic que pretén contribuir a pal·liar les vulneracions de drets humans tant en els països d’origen, com en els de trànsit i en el d’arribada, ja en plena Europa”.
Concretament, el litigi estratègic consisteix en la judicialització d’un cas emblemàtic de vulneració de drets humans amb l’objectiu d’avançar en la implementació de solucions tant directament afectades, com per a la resta de col·lectius en situació de vulnerabilitat. Així, mitjançant el litigi d’un cas representatiu es persegueixen diversos objectius: modificar criteris judicials restrictius en matèria de drets, canviar lleis, reglaments o pràctiques administratives que impedeixen el lliure exercici de drets, i en general elevar els estàndards de protecció dels drets humans .
A este respecte,el regidor Pere Fuset ha manifestat “que este concert no va a canviar el món, no va a resoldre el drama mondial de les persones refugiades, però vol ser una xicoteta aportació a eixa causa tan digna per a concienciar a la ciutadania”.
“Les institucions europees no estan donant resposta als moviments migratoris massius. I nosaltres pensem que este problema s’ha d’abordar amb polítiques valentes, des de diferents fronts i posant el focus en les persones”, ha conclós Pere Fuset, en animar a tothom “a col·laborar amb este projecte adquirint les entrades del concert en la web del festival www.concertsdevivers.com on també s’habilitarà una fila zero”.
Este concert solidari ha sigut co-organitzat per les entitats valencianes CEAR PV, el Servici Jesuita a Migrantes Valencia (SJM), Àmbit, i l’Associació de Promotors Musicals (MusicaProCV), amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura Festiva, la Conselleria d’Eduació, Investigació, Cultura i Esport, i la Fundació per la Justícia i el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València. En la seua presentació també han participat Sergio Almiñana, de MusicaProCV, Javier Vilalta, d’Àmbit, i Jaume Durá, de CEAR PV. Tots ells han coincidit al agraïr “el suport municipal” i han recordat que el concert permetrà desenvolupar una iniciativa que preten millorar els procesos de judicialització de les persones refugiades i migrants, i posar l’accent en l’exercici del dret a l’assitència jurídica, el dret d’asil, la protecció internacional i lluita contra la xenofobia, el racisme i els Drets Huamns en general”.