Papi Robles i Ferran Puchades denuncien que l’Ajuntament de Catalá està afavorint un model que expulsa els veïns dels seus barris i dispara els preus de l’habitatge
Compromís ha denunciat hui en roda de premsa la creixent implantació del model conegut com a flexiliving a la ciutat de València, una fórmula que els valencianistes consideren una nova estratègia especulativa disfressada de model d’habitatge alternatiu. La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha advertit que “el que el PP està promovent a València no és flexiliving, ni coliving, és directament no living”.

Segons dades recopilades per Compromís, actualment hi ha a València més de 1.100 places de flexiliving actives i 882 més en construcció, amb 21 edificis ja en funcionament i 12 més en projecte. Grans empreses han anunciat inversions per valor de 130 milions d’euros en este tipus d’allotjaments, amb el suport incondicional del govern de Catalá que, segons Puchades, “els estén la catifa roja per a l’especulació”.
Un model que dispara els preus i expulsa veïns
Els efectes d’este fenomen són, segons ha apuntat Compromís, devastadors, ja que la vivenda es converteix en inassolible per a la població local, els barris es buiden de residents i el preu dels lloguers es dispara. Puchades ha destacat que a barris com La Saïdia, el preu mitjà del flexiliving arriba als 110,2 €/m², set vegades més que el preu habitual (14,3 €/m²). A Poblats Marítims, es multiplica per cinc.
A més, segons han denunciat en la roda de premsa, el govern de Catalá està impulsant que es comercialitzen unitats de només 19 m², “infravivendes que serien il·legals en altres ciutats fins i tot com Madrid, amb un govern ultraliberal”, i que Catalá no només permet a València, sinó que està afavorint considerant estos espais com a residencials.
Propostes de Compromís per a frenar l’especulació
Davant l’expansió descontrolada del model flexiliving a València, Compromís ha presentat un conjunt de mesures concretes per tal de posar fre a esta nova forma d’especulació immobiliària. En primer lloc, proposen equiparar legalment el flexiliving i el coliving amb els usos hotelers, aplicant-los les mateixes limitacions de densitat urbana.
Els valencianistes també defensen la prohibició de construcció de vivendes de nova planta que tinguen menys de 50 metres quadrats, per tal de garantir uns mínims d’habitabilitat i dignitat residencial.
A més, volen establir taxes urbanístiques i fiscals específiques per a este tipus d’allotjaments, perquè contribuïsquen proporcionalment al seu impacte en la ciutat.
Finalment, plantegen regular les vivendes de mitjana estada —a partir d’11 dies— dins d’una categoria pròpia, per evitar que s’eludisca la normativa davall fórmules aparentment legals. Amb estes propostes, Compromís reafirma el seu compromís amb el dret a l’habitatge i la lluita contra la turistificació dels barris.
“Flexiliving és un hotel, no una casa”
Papi Robles ha conclòs amb un missatge contundent: “Si pareix un hotel, funciona com un hotel i cobra com un hotel, ha de ser tractat com un hotel”. Des de Compromís defensen que la vivenda ha de ser un dret i no una mercaderia. “València no pot convertir-se en un parc temàtic immobiliari per a inversors. És una ciutat per a viure, i lluitarem perquè continue sent així”, ha afirmat Robles.
La formació valencianista ha reiterat el seu compromís amb la ciutadania que pateix l’angoixa de l’expulsió dels seus barris i ha assegurat que continuarà treballant per garantir que València siga una ciutat habitable i justa per a tots i totes.