•      Compromís proposa que l’Ajuntament faça front a una línia de subvencions per afrontar les despeses veterinàries i les esterilitzacions d’estos animals a les famílies que no puguen afrontar-ho econòmicament.

•      Ho fa amb una moció alternativa a la del govern, que ha presentat una unilateral que recull només parcialment la proposta d’acord que Compromís havia oferit al PP per fer una moció conjunta.

Compromís durà demà al Ple de l’Ajuntament de València una moció proposant que l’Ajuntament de València aprove i difonga entre la població una línia d’ajudes econòmiques, dins del Pressupost Municipal, per tal d’ajudar a les famílies de la nostra ciutat amb dificultats econòmiques i/o situació de vulnerabilitat, a afrontar les despeses econòmiques derivades de la tinença responsable d’animals de companyia, de manera que cap animal quede sense rebre aquells tractaments obligatoris i necessaris per a garantir el seu benestar. I de la mateixa manera, afegeix, que també l’Ajuntament, en coordinació amb el Col·legi Oficial de Veterinaris de València, subvencione l’esterilització responsable de gossos i gats a la nostra ciutat.

Així ho ha anunciat hui la regidora de Compromís per València, Glòria Tello, autora de la moció, i que unes setmanes enrere va allargar la mà al regidor de Benestar Animal Juan Carlos Caballero al que va comunicar la seua intenció de treballar una moció que poguera trobar un ampli suport dels partits amb representació en l’Ajuntament, per sumar-se al clam de la professió veterinària. El motiu? Reduir les conseqüències que el Reial decret 666/2023 de 18 de juliol estava provocant en les famílies acollidores d’animals de companyia i els mateixos animals, donat que en l’esmentada llei, Espanya ha fet un desenvolupament de la Directiva europea que imposa moltes restriccions a la dispensa de medicaments/antibiòtics en el tractament dels animals.

Però, lamenta Tello, “en comptes de treballar conjuntament, el govern del PP ha presentat una moció unilateral al Ple que es limita a demanar mesures al govern estatal sense assumir les seues competències pròpies, i ignorant alhora les polítiques perjudicials que va fer també el mateix PP durant el mandat de Mariano Rajoy”. La raó és que, com recorda la regidora valencianista i animalista, “una de les pitjors pujades fiscals i tributàries va ser l’escalada de 8 al 21 % de l’IVA dels serveis veterinaris, i això va provocar més abandonament animal, problemes de salut pública i empobriment de les persones”.

Per eixe motiu subratlla Tello, ja el diputat de Compromís Alberto Ibáñez, va preguntar el passat 14 de març del 2025 a la Mesa del Congrés, respecte als terminis que el Govern d’Espanya tenia previstos per dur a terme la reducció de l’IVA dels serveis veterinaris; i també ella ha inclòs en la moció corregir aquella decisió del PP i requerir la reducció immediata de la baixada al 8% de l’IVA aplicable a l’atenció veterinària i als productes i fàrmacs veterinaris necessaris per garantir el benestar animal.

“Si el que realment ens importa és la salut i el benestar dels animals amb els quals compartim vida, una moció completa hauria d’incloure també millores en el funcionament municipal i noves iniciatives per part de l’Ajuntament de València, a banda de fer reclamacions al govern de l’Estat, que compartim i ampliem sense mirar qui ha fet que”, apunta Tello.

“No hem d’oblidar que, la tinença responsable d’animals de companyia suposa, cada vegada més, una barrera econòmica difícil de superar per a moltes persones també a la nostra ciutat, i un bon govern ha d’ajudar a la ciutadania, preferentment la que té més carències econòmiques, però també deu beneficiar-se, com en este cas, de les bondats de compartir la vida amb animals de companyia”, conclou Tello.