La portaveu de Compromís a l’Ajuntament Papi Robles afirma que “com l’alcaldessa Catalá no ha volgut escoltar els veïns, ni en el ple ni en la comissió d’investigació, nosaltres ens assegurem que les seues veus arriben al Ple de l’Ajuntament. En este sentit es pregunta per què si en altres municipis afectats per la DANA s’han celebrat plens monogràfics amb participació ciutadana, València el govern del PP i Vox es nega a fer-ho. Robles explica que “volem garantir que les veïnes i els veïns de Castellar-l’Oliveral, Forn d’Alcedo i La Torre tinguen veu i vot en la recuperació de les seues pedanies després de la catàstrofe.

La convocatòria del Ple extraordinari és l’última fase del projecte València Participa impulsat per Compromís. Un procés participatiu que va començar amb la posada en marxa d’una pàgina web on els veïns i veïnes han pogut aportar propostes de millora. També s’han celebrat  assemblees ciutadanes en cadascuna de les pedanies afectades, per posar en comú estes propostes i escoltar totes les demandes. La portaveu del Grup municipal de Compromís per València Papi Robles ha agraït la participació del veïnat i del teixit associatiu que s’ha bolcat en el procés. El resultat ha sigut: 230 propostes les que s’han recopilat i s’han treballat a les assemblees ciutadanes. De totes estes, s’han consensuat 66 iniciatives per a la recuperació de les tres pedanies, que són les que es presentaran al ple extraordinari, que comptarà amb les intervencions dels veïns i veïnes.

La regidora de Compromís Lucía Beamud destaca que “el veïnat té moltes ganes de participar i amb propostes molt interessants i necessàries”. Per temes, la gran majoria de propostes d’acord estan relacionades amb mobilitat o amb el planejament urbanístic i la relació amb el territori. També hi ha moltes relatives a l’estat de la via pública o a obres que requereixen una intervenció municipals.  Així mateix hi ha iniciatives vinculades als serveis socials, economia o participació.

Respecte a la millora del transport públic, els veïns i veïnes reclamen un augment de la freqüència de les línies de la EMT 9, 14 i 23, recuperant els itineraris que el govern del PP i Vox havia modificat, així com la creació de noves connexions estratègiques. També destaca l’exigència d’un baixador de tren a La Torre i d’una connexió metropolitana més eficient, així com la construcció de passarel·les ciclopeatonals i millores en accessibilitat en diversos punts clau. Pel que fa a la planificació urbana i protecció del territori, el veïnat reclama la implementació de mesures per reduir l’efecte barrera de les infraestructures i garantir una millor gestió de l’aigua, especificant determinats punts que consideren perillosos. Demanen impulsar plan especials urbanístics amb participació ciutadana i recuperar de la Llei de Protecció de l’Horta de València, un paratge que els veïns i veïnes posen en valor perquè “són conscients que els ha salvat la vida en molts casos perquè ha reduït l’impacte de l’avinguda d’aigua”, com ha assenyalat la regidora Lucía Beamud.

D’altra banda,  exigeixen urgentment l’adequació de les zones afectades per la DANA, incloent la neteja urgent de solars on encara s’està abocant fang i les campes de cotxes que encara hi ha, així com la revisió dels baixos dels edificis a l’igual que s’està fent a altres municipis. A més, del soterrament de les vies de tren que dificulten la circulació d’avingudes d’aigua i la connexió de tots els habitatges a la xarxa de sanejament. En matèria de serveis socials, reclamen l’activació el parc d’habitatge públic perquè, com explica Beamud, “encara hi ha habitatges públics de l’Ajuntament i de la Generalitat buits quan hi ha famílies que ho necessiten”. Una altra de les demandes és la creació d’un agent de desenvolupament local per fomentar l’ocupació i atraure oportunitats econòmiques, així com l’impuls del comerç de proximitat amb la implantació d’un mercat ambulant setmanal o la posada en marxa del Mercat de l’Horta de Castellar. També volen els veïns i veïnes la creació d’una comissió de seguiment amb associacions veïnals, experts en canvi climàtic i representants polítics per garantir una reconstrucció transparent i consensuada.

La portaveu de Compromís a València Papi Robles assegura que “amb el Ple extraordinari anem a obrir les portes de l’Ajuntament de la ciutat”. Robles critica que “María José Catalá ha tingut l’oportunitat de donar resposta a la ciutadania i no ho ha fet, ha preferit el silenci, l’opacitat i l’absència de responsabilitats”. La portaveu valencianista critica que “el que estem denunciant és un fet molt greu. No sols parlem d’una mala gestió de la DANA per part del govern del PP i Vox, sinó d’una voluntat deliberada de silenciar a les persones afectades”.