El bipartit PP-Vox donarà per bona l’ordenança que —com es va advertir des de Compromís— entre altres externalitats atraurà els vehicles més contaminants rebutjats per les principals capitals d’Espanya i Europa i deixarà fora dels seus possibles beneficis als barris del Marítim i el perímetre sud de la ciutat, que es convertiran al seu torn en l’aparcament dels vehicles que no puguen entrar en la ZBE.
El govern municipal de València que dirigeix María José Catalá ha programat per a la pròxima comissió de Patrimoni del pròxim dimarts 18 l’aprovació inicial de l’Ordenança de Baixes Emissions, en la qual ha rebutjat una per una totes les al·legacions presentades per Compromís. En algun cas —com indica el extitular de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi— amb justificacions que contradiuen precisament els motius per a plantejar-les. Estes són les més significatives:

Marítim i barris del sud, aparcament de vehicles contaminants
El govern ha rebutjat la proposta de no excloure dels avantatges de la ZBE als barris del sud i del Marítim i ha utilitzat com a argument per a això precisament la recomanació arreplegada en les Directrius per a l’establiment de ZBE realitzat pel Ministeri, que la superfície “debe desincentivar el ‘efecto frontera’, entendido como el desplazamiento de los vehículos y sus emisiones desde el área restringida hacia las zonas adyacentes, sin reducción del tráfico en el conjunto del municipio.”
Grezzi: “És un contrasentit absolut. Catalá no sols permetrà que tots els barris del Marítim o els del sud, com Sant Isidre, Turianova, Sant Marcel·lí, la Llum o Soternes, patisquen els efectes de l’efecte davantera del seu disseny de ZBE, sinó que l’il·luminat que ha rebutjat la nostra esmena, es justifica explicant precisament les externalitats negatives del seu disseny en estos barris, i dient a tothom que el Ministeri tècnicament ja anticipava que algun despistat no el preveuria i des del Ministeri el desaconsella. No es pot ser més maldestre”.
La Fe i l’Hospital General com a (falsa) excusa
El govern de Catalá, igual que quan va declarar després de la dana no s’havien produït “danys a València”, considera en el seu informe que els barris exclosos de la ZBE no formen part de la ciutat, ja que “s’han seleccionat l’anell perimetral de les rondes de la ciutat per a garantir que es puga circumval·lar la ciutat sense accedir a esta”. Però si això no fora suficient, assegura que “s’ha tingut en compte que la majoria d’hospitals de referència estan fora del perímetre (La Fe, Hospital General…)”, obviant el fet que mantenint la ronda com a pas exclòs de la ZBE perquè servisca precisament de pas, les càmeres de control poden perimetrar tant per a protegir els barris al nord de la mateixa com als que li queden al sud (i també als de l’est), i tant La Fe com l’Hospital General tenen accés directe per la Ronda Sud, per la qual cosa quedarien igualment fora de la ZBE en cas d’acceptar-se l’esmena protectora de Compromís.
Grezzi: “Que Catalá assenyale als hospitals com a excusa per a no protegir els veïns de Sant Isidre, Sant Marcel·lí, Turianova o la Llum ja és el súmmum. No sols perquè ningú va sol·licitar que els hospitals estigueren dins de la ZBE (i que estiguen fora no és incompatible que els barris ho estiguin), sinó perquè deixar els hospitals fora de la ZBE però sí que incloure a estos barris igual alleujaria als seus veïns dels problemes d’estacionament il·lícit que els generen els hospitals actualment i que el govern de Catalá es nega a solucionar. En canvi, lluny d’ajudar-los a solucionar els problemes d’estacionament que ja tenen, Catalá els generarà més. Difícilment es pot fer pitjor”.
La salut pública dels valencians, fora de l’interés general del PP per a no posar límit a furgonetes i camions contaminants
El govern de Catalá, al seu torn, ha justificat en un article de la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, el fet que la ZBE de València vaja a ser l’única del món que done carta blanca per a contaminar als vehicles d’empresa, distribució i logística en lloc de ser els que fonamentalment han d’adaptar-se per a aconseguir els objectius que es persegueixen amb la ZBE. Concretament, citen, “qualsevol límit o requisit haurà de guardar relació amb la raó imperiosa d’interés general invocada”.
Grezzi: “És curiós que el PP valencià siga l’únic d’Espanya que esgrima estes lleis per a deixar sense efecte real la seua ZBE. Ni tan sols les empreses, que han adaptat i continuen adaptant les seues flotes en totes les ciutats han assenyalat estes lleis per a deixar de fer-ho i tombar totes les ZBE. Igual és perquè la salut pública i les directrius europees per a posar en marxa les ZBEs sí que són una raó d’imperiosa necessitat d’obligat compliment, però Catalá, com és tradició en el PP, es creu que està per damunt de la llei. El mal és que fins que li criden a l’ordre, els valencians ens haurem de xuplar els fums dels vehicles que no vulguen en cap lloc del món”.
València, fora del consens espanyol i europeu
Igualment el govern de Catalá ha rebutjat incloure els vehicles amb etiqueta B en la llista de vehicles limitables ara o en un futur pròxim, donant l’esquena al criteri de les ZBE de les grans capitals d’Espanya i Europa, la qual cosa possibilitarà que els vehicles descartats en aquelles ciutats per la seua nocivitat puguen gaudir d’una segona vida ací. L’argument municipal: “les restriccions “seran proporcionals als objectius de qualitat de l’aire i mitigació d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que s’hagen disposat, la qual cosa haurà d’estar prou motivat”“.
Grezzi: “Desconeixem la voluntat per la qual Catalá vol destacar com l’alcaldessa que menys voluntat té de protegir els seus ciutadans, però la veritat és que mentre les grans capitals d’Espanya i Europa ambicionen la millor qualitat d’aire possible per als seus habitants, i per a això inclouen els vehicles tipus B, Catalá baixa a València a la segona divisió i disposa que vol mitigar menys emissions i per tant dona la benvinguda a eixos vehicles contaminants. Desconeixem si algun amic seu té un negoci de cotxes de segona mà, però per descomptat, si no rectifica, el seu amic podria vendre molta ferralla contaminant descartada d’altres ciutats perquè contamine pels nostres carrers”.
Rebuig a compensar la retirada de vehicles amb abonaments de transport
Grezzi: “L’excusa de rebutjar compensar la retirada dels vehicles més contaminants amb abonaments anuals de l’EMT al·legant que València no pot donar títols de Metre és bastant pelegrina, perquè atés que la competència municipal és sobre la gestió de l’EMT i sobre els vehicles matriculats a València, pot compensar perfectament als que compleixen eixos requisits. Tot per a justificar l’injustificable: que vehicles contaminants de fa 25 anys puguen continuar circulant i perjudicant la salut de valencians i valencianes, la qual cosa no és ni proporcional ni útil per a millorar la vida de la gent com intenta fer-nos creure el govern de Català”.
Sense controls anuals
El govern també ha rebutjat la proposta de Compromís de fer un seguiment anual del grau de compliment dels objectius de millora de la qualitat de l’aire i la mitigació de gasos d’efecte d’hivernacle. “El calendari proposat pel grup Compromís es considera excessivament curt” indiquen, recordant que “l’article 12 del Reial decret 1052/2022, de 27 de desembre, ja preveu que el monitoratge, avaluació, seguiment i publicació […] cada quatre anys”.
Grezzi: “Casualment en l’única cosa que Catalá segueix rigorosament el Reial decret és a publicar cada quatre anys l’evolució de l’efectivitat de la seua ZBE, potser per a ocultar el major temps possible que segurament l’empastre de ZBE que proposen no funcionarà i no ajuda a la reducció de la contaminació. Si no tingueren res a amagar tampoc tindrien problema a demostrar el seu èxit cada any en benefici de totes les persones habitants de la ciutat”.