La portaveu adjunta de Compromís València, Gloria Tello, assenyala que a l’Ajuntament ni tan sols existeix un expedient obert al voltant de la imprescindible restauració de la façana històrica d’este BIC, dies després que el govern de Catalá mentira a la formació valencianista en una resposta al Ple municipal.

“En els últims mesos, a causa de les inclemències meteorològiques i els efectes del pas del temps, la degradació de la façana del Palau de Cervelló ha estat molt ràpida i accentuada. I enfront d’este estat del seu estat de conservació, el govern de Català no sols no ha estat diligent a l’hora d’assumir les seues obligacions de manteniment del patrimoni, sinó que tampoc ha reaccionat ni com a resposta a la preocupació mostrada per Compromís”. Així ho ha denunciat este matí la portaveu adjunta de Compromís València i extitular de Cultura de l’Ajuntament, Gloria Tello, en advertir que, malgrat que el govern municipal va assegurar en resposta plenària que ja s’havien iniciat els passos per començar la restauració, a l’Ajuntament “no existeix a hores d’ara cap expedient ni cap actuació administrativa per a procedir a la contractació dels treballs de restauració necessaris per a preservar el bon estat de l’edifici”.

“El primer pas de qualsevol actuació municipal d’esta envergadura és l’opertura d’un expedient i la inclusió en ell de la moció impulsora per part del regidor responsable expressant l’interés del govern per dur l’actuació endavant. És el mínim que es pot fer i no costa molt, però és imprescindible perquè manifesta un compromís amb la ciutadania respecte a eixa acció”, explica Tello, per a afegir: “doncs bé, ni això han fet”. No obstant això, denuncia l’exregidora de Cultura, “el govern de Catalá sí que va trobar temps per a tractar d’enganyar a algun mitjà el mateix dia del ple assegurant que ja estaven treballant en el tema, amb l’ànim d’apagar la nostra denúncia i continuar deixant de banda la restauració. Malauradament per a totes, la prioritat del PP és la propaganda”.

El Palau dels Comtes de Cervelló, edifici que posseïx el grau més gran de protecció patrimonial com a Bé d’Interés Cultural, de singular importància en la història contemporània de la ciutat, ja que, quan va ser derrocat el Palau del Reial en 1810, va passar a convertir-se en la residència oficial dels monarques en les seues visites a la ciutat. L’edifici va ser construït en el segle XVIII pels comtes de Cervelló, senyors d’Orpesa, encara que només la façana es conserva amb el seu aspecte original, d’estil neoclàssic, flanquejada per dues torres i amb dos pisos de balcons. Després de la seua recent rehabilitació, el palau acull a més del museu, l’Arxiu Municipal de València i la Biblioteca Municipal Serrano Morales.

De l’edifici original, queda la façana amb dues plantes de balcons i flanquejada per dues torres, construïda a finals del segle XVIII o a principis del XIX. Amb la restauració de finals del segle passat i principis de l’actual, es varen recuperar espais, es varen construir de nous per acollir l’Arxiu Municipal (es construí un nou cos adossat de nova construcció en la zona que recau al carrer del Poeta Liern, adequat a les necessitats funcionals d’un arxiu); es va reconstruir l’ambient de les diverses sales de la que fou residència reial i es va museïtzar la planta baixa amb exposicions temàtiques. Després va venir més d’una dècada d’abandonament, en la qual no es va dur a terme cap intervenció al Palau, malgrat ser un dels Bens d’Interès Culturals propietat de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de València.

Amb l’arribada al govern de Compromís, es va implementar el Pla de Recuperació del Patrimoni, mitjançant el qual es varen dur a terme diverses intervencions de rehabilitació tant als fons del Palau, com a la creació de projectes que permeteren incrementar el coneixement del seu edifici i dels seus fons i l’acostaren a la ciutadania, així com, entre altres, es va incrementar la seua protecció mitjançant la instal·lació de càmeres de videovigilància que allunyaren els actes delictius, així com es va dotar l’Arxiu que en ell s’alberga, de mobiliari i maquinària necessària per al seu bon funcionament.