Fuset reivindica recuperar els focs suprimits pel govern de PP i VOX i recorda que amb el pressupost de la nit de Cap d’Any es podrien programar fins a 15 espectacles als barris.

Coincidint amb la Gala de la Pirotècnia en què l’Ajuntament de València fa públic el calendari pirotècnic de les Falles 2025 el regidor de Compromís per València, Pere Fuset, ha reclamat a l’alcaldessa María José Catalá “rectificar la supressió dels espectacles pirotècnics als barris i apostar per una descentralització especialment solidària amb els nuclis afectats per la DANA”.

Fuset ha recordat que “amb Compromís, després de la pandèmia, es va demostrar que era compatible la mascletà de la Plaça de l’Ajuntament amb altres als barris i pobles de la ciutat, però l’arribada del govern de PP i Vox va suposar un retrocés amb la seua desaparició”.

Per a l’edil valencianista, Catalá “es va desviure per portar una polèmica mascletà a Madrid mentre les eliminava dels barris de València” però ara té l’oportunitat de rectificar, ja que “les Falles necessiten descongestionar de públic el centre, i el veïnat dels barris més distants saber que pinten tant com la resta”.

Considera així que enguany “s’hauria de prioritzar la Torre, Castellar-Oliveral i Forn d’Alcedo, pensant en el seu veïnat, però també en el d’altres localitats pròximes molt afectades que mereixen solidaritat i empatia”.

Fuset creu que “cal evitar les errades que provocaren indignació del veïnat amb els focs de Cap d’Any, o l’encesa de les llums de Nadal, per un Ajuntament que els donava l’esquena”. Així apunta que, si bé amb els 153.000 € dels focs de Cap d’Any —sobre el que els valencianistes ja han fet propostes de millora— es podrien fer “fins a 15 espectacles als barris i pobles”, “ara, amb una despesa més modesta, l’Ajuntament pot programar focs a les zones afectades i alleugerir a unes comissions falleres d’eixos barris molt tocades”. “L’empatia és el que marca que el que esclate siga la festa i no la indignació” afig Fuset.

Des de Compromís apunten que “amb esta i altres propostes com la visita dels Reis d’Orient a les zones de la DANA o l’homenatge a les bandes de música afectades en les Exaltacions volem que la Cultura Festiva siga útil per a unir i cohesionar, amb cada cèntim que l’ajuntament dedique a les festes”.

Fuset ha demanat sensibilitat a Catalá per valorar esta proposta, ja que considera que després d’una tragèdia com la viscuda “les festes de l’ajuntament no poden ignorar a les persones afectades”. Per això, conclou, “cada euro destinat a dignificar el treball dels professionals valencians de la pirotècnia pot servir també perquè l’Ajuntament mostre empatia amb el veïnat afectat”.