La regidora Lucia Beamud adverteix del fet que, en els dos mesos posteriors a la tragèdia, el govern de María José Catalá no ha comptat ni ha volgut sentir la paraula dels migrants afectats per la dana mitjançant els seus col·lectius i les principals ferramentes de les quals disposa l’ajuntament, com és el consell d’Immigració.
Segons dades d’Oxfam Intermón, entre 28.000 i 41.000 persones en situació irregular foren afectades per la dana del 29 d’octubre (entre elles, 26 de les 223 vides perdudes), la majoria invisibles als ulls de l’Estat i, per tant, excloses de qualsevol ajuda oficial o mesura destinada a la recuperació. I és que, malgrat que tant la Generalitat Valenciana com el Govern d’Espanya han posat en marxa ajudes d’urgència, estes presenten obstacles per a milers de persones migrants; com comptar amb un DNI o NIE, disposar d’un compte bancari, comptar amb un contracte de treball, o de lloguer o hipoteca al seu nom; o tenir títol de propietat del vehicle perdut, entre altres, requisits inassolibles per a aquells en situació irregular. I malauradament, per part de l’Ajuntament de València (com l’administració més pròxima a la ciutadania), tampoc s’ha plantejat cap ajuda, programa o estratègia per a atendre este col·lectiu.

Enfront d’eixa circumstància, des de Compromís, la regidora Lucia Beamud ha demanat formalment que el govern de María José Catalá convoque de manera urgent el Consell d’Immigració. “És urgent i molt necessari que s’activen tots els mitjans que té el consistori de participació i escolta activa, també els que estan a disposició d’este col·lectiu que ha patit d’una forma molt concreta i particular els efectes de la dana”, apunta la regidora valencianista, que assenyala que si “Catalá té voluntat real de dialogar sobre el que ha passat i què i com s’ha d’actuar als tres pobles afectats de la DANA (La Torre-Faitanar, Forn d’Alcedo i Castellar-L’Oliveral) hem d’escoltar i obrir tots els mecanismes a l’abast de la ciutadania i les associacions de totes les persones que els habiten”.
En eixe sentit, sosté Beamud, “el Consell d’Immigració ha demostrat en el temps que és una bona ferramenta perquè les associacions de persones migrants i d’Associacions que treballen per a persones migrants col·laboren plantejant estratègies necessàries per a donar resposta a les necessitats i problemàtiques que pateix este col·lectiu. La reconstrucció l’hem de fer comptant a totes les persones, no atendre a esta diversitat suposaria deixar a moltes persones enrere”.
Cal recordar que malgrat estar en procés de desintegració per decisió unilateral del nou govern municipal del bipartit PP-Vox, els Consells de Cooperació i Immigració romanen encara operatius, i la circumstància actual els assenyala com una ferramenta fonamental d’escolta activa per part dels serveis i governants municipals dels col·lectius que els integren. Per eixe motiu, des de Compromís es demana la seua convocatòria urgent per a avaluar la situació de les persones migrants, tant en situació regular com irregular, afectades per la dana; adoptar mesures específiques per assegurar que estes persones puguen accedir a ajudes i recursos sense discriminació administrativa i establir alternatives concretes per aquells que han perdut la seua documentació i que queden fora dels tràmits actuals, entre d’altres.