• El regidor de la formació valencianista, Giuseppe Grezzi, portarà a la Comissió de Patrimoni la proposta perquè el govern muncipal revise tots els projectes en marxa, i adverteix que “després de l’impacte de la dana, seria imperdonable seguir com si res haguera passat”.

• “Qualsevol nova actuació a la ciutat ha d’estar adaptada per a resistir una nova realitat que requereix de l’eliminació de tot l’asfalt possible i de més espai alliberat per a la renaturalització del sòl urbà, privilegiant l’espai per a caminar, anar amb bici i el transport públic”, ha assenyalat

La tragèdia de la dana, que ha afectat greument desenes de municipis valencians, i en la ciutat de València als seus pobles del sud, “no sols ha posat a prova la capacitat de les institucions públiques per a fer front a les conseqüències negatives directes en termes socials, econòmics i materials, sinó que també hauria de suposar un punt d’inflexió sobre com la ciutat es prepara per a fer front als efectes més devastadors del canvi climàtic i la seua vulnerabilitat, per desgràcia ja demostrada” recorda Grezzi. “El contrari, no fer res”, afig, “seria una temeritat”.

No obstant això, com adverteix que fora regidor de Mobilitat Sostenible a l’Ajuntament de València, “els veïns de la ciutat no han vist fins ara que el govern municipal —independentment de la seua deficient gestió en la jornada de la tragèdia i les posteriors— haja pres cap nota del succeït i de com ha de ser el disseny urbà perquè la ciutat siga més resilient de cara als futurs efectes i successos que puga ocasionar el canvi climàtic”. Un disseny urbà que té el seu punt de partida en el disseny de les plantes viàries que emanen de l’àrea de Mobilitat Sostenible.

Per això, des de Compromís proposaran en la pròxima comissió de Patrimoni la revisió de tots els projectes en marxa, alguns dels quals —paradoxalment— han sigut modificats des de l’accés del Partit Popular al govern municipal per a reduir els espais verds i introduir en el seu lloc més viaris i zones asfaltades: una solució catastròfica en les zones afectades per la recent dana.

Entre les propostes de Compromís estan la de revisar el projecte de reurbanització de Pérez Galdós, eliminant el túnel per a reduir el trànsit motoritzat i incrementar l’arbratge i les zones verdes; recuperar la planta del Parc García Lorca sense cap nou vial de trànsit motoritzat, per a estendre al màxim l’extensió continuada de zones verdes; reactivar el redisseny de la reforma integral de l’eix de Xàtiva i Guillem de Castro, eliminant el túnel d’Ángel Guimerá, reduint els carrils motoritzats i incrementant les zones per als vianants i verdes; reprendre la reforma integral de l’Av. del Port, redissenyant-lo sobre la base de la planta viària elaborada pels tècnics del servei de Mobilitat; dissenyar la planta viària del Corredor Verd amb els criteris de renaturalització, reducció de trànsit i asfaltat, millorant la permeabilitat per als vianants i pedalable i la fluïdesa del transport col·lectiu; i revisar les plantes viàries dels PAIs del Grau i Benimaclet i redissenyar l’avinguda d’Ausiàs March amb els criteris ja esmentats.

“Canviar els projectes de la València verda impulsats durant dues legislatures pel govern liderat per Compromís per uns altres que prioritzaven el trànsit i l’asfalt com va fer Maria José Catalá en assumir l’alcaldia ja era un destarifo abans del 29 d’octubre. Però després del 29, és una temeritat i una bogeria. Ja sabem quines són les conseqüències d’eixe model de ciutat grisa, i el grau d’indefensió en què deixen als seus veïns davant eventualitats com la que acabem de patir i seran cada vegada més freqüents. Per això els valencians no podem permetre’ns gastar desenes de milions a fer projectes que naixen obsolets per a afrontar els reptes del futur i protegir els nostres fills i a les futures generacions”, resumeix Grezzi. Per això, conclou, “confiem que Catalá i els seus estaran per fi a l’altura de les circumstàncies, rectificaran i es sumaran a esta petició, com reclama ara tota la ciutadania”.