· Fuset creu que la falta de sancions en falles demostra que cal millorar l’ordenança de contaminació acústica per fer-la més realista i efectiva i presenta una alternativa a l’equip de govern per al seu debat en el ple.
El regidor de Compromís per València, Pere Fuset, ha anunciat hui que el seu grup municipal presentarà una esmena alternativa a la reforma puntual de l’ordenança de contaminació acústica aprovada pel govern municipal. L’edil valencianista ha lamentat que la proposta de reforma del govern de Català siga “un parxe express, amb un sol paràgraf i a un sol article, que només intenta – sense èxit – contindre les crítiques falleres després que el regidor de Falles, Santiago Ballester, els venguera una moto que no arranca”. I ha reclamat que qualsevol millora de l’ordenança passe “pel diàleg, l’experiència en la seua aplicació i el necessàri equilibri entre el dret al descans i l’activitat realista de tot el teixit associatiu veïnal, festiu i cultural, durant tot l’any”.

Així, la formació valencianista ha anunciat que front a “la inexplicable reforma incompleta de Català que simplement vol eliminar els registradors de les carpes durant la setmana fallera” presentaran una proposta altenativa “més completa” que combinant inspeccions municipals i la comprovació del respecte als límits sonors “garantisca que totes les activitats sonores al carrer, per part de totes les entitats veïnals, disposen realment de limitadors i que en cas d’incompliment es deneguen futurs permisos”.
Per a Fuset, “l’experiència ens porta a pensar que no és tan fàcil disposar de registradors com de limitadors, ni es efectiu aplicar els mateixos requisits a una gran discomòbil o una orquestra que a l’altaveu d’un acte veïnal, la locució d’una proclamació fallera o l’ambientació musical d’una festa de barri”. Per això la proposta alternativa de Compromís circumscriu l’obligatoritorietat dels registradors a les activitats sonores on intervinguen els muntatges d’ empreses d’espectacles i introduix nous mecanismes de control, inspeccions i possibles sancions en cas d’incompliments per a totes les activitats veïnals realitzades amb mitjans propis a les que s’exigiria acreditar l’aplicació dels limitadors abans de l’obtenció del permís i un compromís ferm sobre el seu ús.
Amb esta proposta, l’ajuntament, podria comprovar amb inspeccions de tècnics municipals i policia local, que la informació aportada sobre els limitadors, – que també passaria a ser pública per a qualsevol veï – és correcta, i s’obriria la porta a expedients de sanció que també podrien comportar la denegació de permisos durant un any en cas d’incompliment.
Per a Fuset, és imprescindible que tant les falles com la resta del teixit associatiu progressen de forma decidida per un major respecte al descans del veïnat però això “serà més fàcil si hi ha requisits realistes i verificables i no suposades exigències sobre el paper que acaben en no res quan des del propi govern es dona la consigna de fer la vista grossa”. Per a l’edil valencianista “la inexistència de sancions demostra que així ha sigut, i si cal millorar l’ordenança cal fer-ho de manera realista per a poder procurar el seu compliment efectiu”.