Les restriccions entraran en vigor diumenge 1 de desembre, i agreujaran les dificultats d’accessibilitat de desenes de milers de valencians afectats per la DANA que tindrien en la conjunció entre bicicletes, vehicles de mobilitat personal i transport públic la solució més econòmica i eficient per als seus desplaçaments.

El passat 15 d’octubre el consell d’administració de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), acuitat per les queixes dels usuaris per les seues deficients freqüències i la incomoditat generada per no haver acompanyat l’augment del passatge a resultes de la gratuïtat de molts passatges amb un increment del servei, va acordar culpabilitzar de la incomoditat als usuaris de bicicletes i vehicles de mobilitat personal limitant l’accés a dos patinets elèctrics i dues bicicletes per metro o tramvia a partir del pròxim 1 de desembre en les xarxes de Metrovalencia i TRAM d’Alacant.

Ara, mancant poc menys d’una setmana de l’entrada en vigor de la mesura, i després de la catàstrofe de la DANA que ha generat la pèrdua de milers de vehicles motoritzats i el trasllat obligat de molts usuaris de cotxe i moto al transport públic i els vehicles de mobilitat sostenible com a bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP), des de Compromís s’ha tornat a instar a la Generalitat i a l’Ajuntament de València a retirar la mesura o determinar que es deixe sense efecte amb caràcter immediat.

“Si alguna cosa ha demostrat la DANA és la importància de la bicicleta i la intermodalitat ciclista per a moure’s en l’Àrea Metropolitana quan fallen les infraestructures dedicades al trànsit motoritzat. Per això fa falta que Ferrocarrils de la Generalitat revise la normativa regressiva que va aprovar el mes passat, que de facto prohibeix el transport de bicicletes en la xarxa de MetroValència. I si no ho fan, ha de ser l’alcaldessa María José Catalá qui ho exigisca perquè es garantisca la mobilitat de milers i milers d’usuàries e usuàries que combinen bicis i patinets amb el transport públic del metro”, apunta el regidor de Compromís, Giuseppe Grezzi.

Com recorda el que fora regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, “només a Paiporta i Picanya hi ha milers de famílies que han perdut els seus cotxes que ara podrien recuperar una certa normalitat i fins i tot trobar un alleujament a la seua situació amb l’estalvi econòmic i de temps que els suposaria substituir-lo per la combinació d’un transport públic eficaç i la bicicleta”. No obstant això, descriu Grezzi, “si quan es reactive la línia 1, a Castelló o Alberic pugen per exemple quatre passatgers d’allí, o de Senyera o la Pobla Llarga, amb bici o VMP, ja no podria pujar ni una bici més en tota la resta de parades. Ni a Torrent, ni a Picassent, ni a Alginet… I per descomptat, ni a Paiporta, ni Picanya. I això en sentit ciutat. Al revés, quan pujaren quatre usuaris amb bici o patinet ja no cabria ni un més. Qui se la jugarà a vindre a València amb bici o VMP si després no pot tornar?”. És, conclou el regidor valencianista, “una sentència de mort a la intermodalitat, precisament quan més es necessita”.

Per això, des de Compromís per València Giuseppe Grezzi ha instat este mateix matí al titular de Trànsit, Jesús Carbonell, mitjançant Nota Interior, al fet que sol·licite al que fora també regidor de Trànsit del PP i actual director gerent d’FGV, Alfonso Novo, al fet que deixe sense efecte l’entrada en vigor de la mesura.