• El regidor Giuseppe Grezzi considera greu que dues setmanes després de la tragèdia el govern de Catalá encara no haja implementat les mesures necessàries per a adaptar a les noves circumstàncies el fonamental servei de transport públic.
• Compromís proposa la contractació urgent de 300 conductors i la recuperació de la circulació d’EMT pel doble carril exclusiu de Colón per a augmentar de nou les freqüències de pas, retallar els temps de trajecte i evitar els plens.
• Grezzi també insta a Catalá a crear un protocol d’actuació en cas d’emergència després de l’actuació erràtica d’EMT i Metrovalencia en l’alerta del passat dimecres.
Amb desenes de milers de persones havent perdut els seus vehicles i sense poder-los substituir possiblement durant molt de temps, i amb —actualment— els serveis de metro inoperatiu i d’autobús interurbà ineficient i insuficient, el paper fonamental del servei d’EMT a València com a instrument per a retornar a la ciutat i els seus habitants al seu ple i normal rendiment es preveia fonamental. No obstant això, transcorregudes dues setmanes des de la catàstrofe de la DANA, res fa intuir que el govern que encapçala María José Catalá haja agafat el pols a la gestió del servei que ofereix l’Empresa Municipal de Transports.
“En lloc de liderar la recuperació, d’aprofitar el potencial humà i tècnic de què disposen per a solucionar els problemes de la gent ara i aprofitar les circumstàncies per a millorar la ciutat en la nova normalitat que emanarà d’esta tragèdia, Catalá i el seu equip estan simplement capejant el temporal com si, en lloc dels gestors que decideixen com eixirem d’esta, foren víctimes sense marge de maniobra”, lamenta el que fora regidor de Mobilitat Sostenible i president d’EMT les dues passades legislatures, Giuseppe Grezzi. “I tenen molt de marge per a millorar el servei”, afig.
El principal problema que pateix el servei oferit actualment són els autobusos plens en les línies que presten servei a les zones afectades o vinculades a elles, especialment des de les primeres parades des de primera hora del matí. I d’este deriva la resta de problemes: la impossibilitat de milers d’usuaris de poder pujar als autobusos que passen complets des de les primeres parades de la línia; el desviament de recursos a eixes línies per a tractar de pal·liar eixa fallada, generant la deterioració de les línies dels quals s’estan llevant; i a conseqüència d’això i dels canvis realitzats en l’últim any generant itineraris més llargs i ineficaços al pas d’algunes línies pel centre de la ciutat, la irregularitat de les freqüències i l’augment de les esperes entre busos.
“La situació és greu, i per a fer-se una idea de qui està al comandament i les seues prioritats cal veure la principal mesura que ha pres la gerència de l’EMT, no sé si a indicacions de la pròpia alcaldessa, per a pal·liar-la: suprimir la informació de pas dels autobusos de les pantalles de les parades. No millorar la freqüència, ocultar-la”, assenyala Grezzi en referència a la desaparició de la informació del temps d’espera als pròxims autobusos dels panells de les parades, que han passat a oferir dades genèriques sense relació amb el servei que s’ofereix en estes.
Per al regidor valencianista, la situació requereix la presa de mesures urgents, però també d’altres a curt, mitjà i llarg termini enfocades a resituar a l’EMT com la primera opció de mobilitat per als desplaçaments urbans que es va perdre amb l’entrada de PP i Vox al govern municipal. La principal mesura urgent seria la contractació immediata de 300 conductors mitjançant la fórmula que siga més adequada per a pal·liar la situació actual i tindre l’empresa a ple rendiment. “L’alcaldessa ha anunciat la contractació de 50 conductors però per poc que tinguera contacte amb els conductors o amb el comité d’empresa seria conscient que és una quantitat insuficient, llevat que atendre i oferir un bon servei als milers d’usuaris antics i nous de l’EMT no siga per a ella un objectiu prioritari”, apunta Grezzi.
D’altra banda, el que fora president de l’EMT, apunta que el servei d’autobusos hauria de recuperar el doble carril exclusiu d’EMT al carrer Colón i el traçat de les línies que l’empraven, recuperant així els itineraris més ràpids i directes que les línies tenien per ell, podent destinar-se els recursos i temps que es perden en els actuals recorreguts més tortuosos a augmentar les freqüències d’estes i altres línies. “Catalá i el seu equip en l’EMT no sols haurien de rectificar aquells canvis, sinó treballar com féiem nosaltres a continuar optimitzant en la mesura del possible totes i cadascuna de les línies, polint els seus recorreguts i augmentant la seua prioritat i fluïdesa perquè siguen el mitjà motoritzat més eficient de la ciutat. Ara no caben ja les pallassades per al seu electorat, fa falta un govern eficaç que prenga decisions serioses i eficaces”, subratlla Grezzi.
De la mateixa manera, afig, l’actual situació evidencia la necessitat d’instaurar nous carrils segregats d’EMT i de vetlar per l’escrupolós respecte de l’exclusivitat dels no segregats, funcions que recauen en el mateix regidor, Jesús Carbonell, de Trànsit i Policia Local. “No obstant això no tenim cap notícia seua en este sentit. Només, a l’eixida de la seua reunió amb l’alcaldessa del passat dimarts, una crida de Catalá a la solidaritat dels joves convidant-los a anar amb bici per a deixar els autobusos als majors. Imaginem que perquè circule pels carrils bici que no projecta”, ha lamentat el regidor de Compromís.
Un protocol per a protegir usuaris i conductors
Finalment Grezzi ha indicat que ha instat el regidor Carbonell que l’EMT establisca un protocol d’actuació en cas d’emergència perquè l’EMT i els seus treballadors tinguen clar com actuar en cas d’una alerta d’emergència com la produïda dimecres passat. Cal recordar que, tal com han denunciat molts treballadors al regidor de Compromís, la direcció de l’EMT va depositar en els conductors en servei en el moment en què es va produir l’alerta la decisió de retirar-se a cotxeres o continuar oferint servei depenent de la perillositat que ells apreciaren per a posteriorment tornar als seus domicilis.
“No és una actuació de rebut. Estem parlant d’una empresa que ofereix un servei essencial i, si es produeix una alerta dins del termini i en la forma corresponent per part d’un govern responsable (és cert que el cas del Consell de Mazón és excepcional i la ciutadania no se sent segura amb ell al front), tant els conductors com els usuaris han de disposar d’un temps prudencial per a poder rebre el servei públic i poder tornar als seus domicilis amb normalitat. Això no va succeir dimecres passat però per descomptat no ha de tornar a succeir, per la qual cosa esperem una proposta urgent en un consell extraordinari per a abordar tota esta situació que esperem es convoque en breu”, ha afegit Grezzi.
A més, Grezzi ha demanat al govern de Catalá que intercedisca en l’Autoritat de Transport Metropolità de València per a demanar explicacions per l’actuació de Metrovalencia del passat dimecres, quan va comunicar la suspensió del servei de tramvia a València ciutat coincidint amb la declaració de l’alerta roja per part del Consell (https://x.com/metrovalencia/status/1856770148981710888). “El de tramvia és, com el d’EMT, un servei essencial, i no sols no és de rebut, suspendre el servei deixant als teus usuaris sense possibilitat de tornar quan reben l’alerta al mateix temps que l’empresa, sinó que és una temeritat per part de Ferrocarrils de la Generalitat deixar a la gent tirada a la seua sort com indicava la comunicació emesa per Metrovalencia. Catalá ha de reclamar explicacions al seu col·lega Alfonso Novo com a responsable d’FGV, i per descomptat, l’establiment d’un protocol per a esta mena de situacions com el que ha de fer també l’EMT”, ha conclòs el regidor de Compromís.