· Fuset reclama un pla per a combatre la bretxa digital i ajudar in situ portant oficines mòbils a les poblacions afectades
· Els valencianistes també demanen crear un web municipal que centralitze tota la informació sobre la DANA.
Compromís per València presentarà una llarga bateria de propostes a les comissions de l’Ajuntament de València orientades a donar “una resposta útil, humana i efectiva a les persones afectades per la catàstrofe de la DANA aprofitant tots els recursos dels que disposa la ciutat”.
Entre el llarg llistat de mesures, que cobriran tots els àmbits de la gestió municipal, els valencianistes inclouen una bateria de propostes pensades per millorar la informació ciutadana i “un pla per que les persones afectades no tinguen obstacles digitals per a poder sol·licitar les ajudes econòmiques que han de servir per rescatar persones i traure el seu futur del fang”.
Així, el regidor Pere Fuset, ha detallat algunes de les propostes en matèria digital des de l’experiència de gestió de la crisi del Covid. Entre elles aposten per afavorir la tramitació de certificats digitals prioritzant a les persones afectades que el necessiten per a realitzar tràmits així com traslladar una oficina mòbil a les zones afectades per afavorir que tot el món que ho necessite puga disposar de dits certificatS. Els valencianistes insten a combatre la bretxa digital assessorant des de l’ajuntament de València a la gent major i als col·lectius més vulnerables des dels servicis corresponents.
Fuset considera que “l’ajuntament deu ajudar a que la població afectada tinga la informació necessària per a traure profit de tots els recursos disponibles al seu abast, sense barreres i de manerà fàcil d’entendre per qualsevol”.
Compromís proposa també habilitar un portal web municipal, a l’estil del que es va preparar durant la pandèmia de Covid19, que centralitze la informació relativa a la DANA. Segons la proposta registrada per la formació valencianista eixe portal deu recollir almenys les diferents vies per a la tramitació d’ajudes econòmiques per a les persones afectades; opcions i punts de col·laboració ciutadana i voluntariat, informació sanitària, opcions de transport públic disponibles, vies tallades al trànsit així com aplicacions del geoportal amb recursos i altra informació d’utilitat sobre la catàstrofe.
Per afavorir que la informació siga clara i arribe a tota la ciutadania Compromís proposa també recuperar la plena operativitat del sistema d’enviament d’avisos de l’AppValència que compta amb més de 150.000 usuaris per tal d’afavorir la comunicació ciutadana especialment relacionada amb la crisi.
Igualment insten a recuperar, quan la situació ho permeta, les formacions al personal públic en matèria de ferramentes digitals i smart city com les realitzades en anys anteriors, prioritzant aquells servicis que puguen ser més útils en el cas d’esta i altres emergències.