El regidor valencianista Pere Fuset denuncia que “Catalá s’ha acostumat a amagar informació, expedients i contractes, especialment de l’àrea de Festes, on justament s’han multiplicat els contractes a dit generant un major cost per a les arques públiques”.
El Síndic de Greuges ha donat novament la raó a Compromís i ha forçat a l’alcaldessa de València, María José Catalá, a donar accés als contractes del servici de festes arran d’una queixa formulada pel regidor Pere Fuset. Una informació que, com assenyala Fuset, “és imprescindible per a que l’oposició pugem fer el treball de fiscalització i control al govern per a evitar la corrupció en les institucions”.
Fuset apunta que els dos regidors de festes de Catalá “són els regidors que més queixes acumulen per falta de transparència i pràctiques qüestionables” i assenyala que, en la seua resolució, el Sindic considera que l’Ajuntament de València “ha de permetre l’accés als documents finalitzats que formen part d’expedients en tramitació i que ha d’indicar, respecte a la informació o els documents en elaboració, la data estimada en què esta estarà finalitzada”.
La queixa de Compromís arriba després de les reiterades negatives dels regidors Mónica Gil i Santiago Ballester, de Vox i PP, respectivament, a donar accés a expedients de contractació al·legant que encara no estaven finalitzats.
El regidor valencianista critica que “el govern de María José Catalá ha agafat el costum d’amagar expedients i contractes per sistema, especialment de l’àrea de festes. Una pràctica antidemocràtica que combinen amb la hipocresia i la mala gestió ja que PP i Vox han passat de denunciar el que anomenàven “contractes a dit” a multiplicar-los disparant els costos de diners públics”.
El regidor valencianista posa com a exemple els contractes de la Gran Fira de València a la qual Catalá, tot i la reducció d’activitats, va dedicar més d’1,5 milions d’euros amb un 81% de contractes a dit.
Fuset ha explicat que “tot i que des del govern ens ha negat indegudament l’accés a la informació com ara reconeix el Síndic, hem pogut identificar 1.425.000 euros en contractes que tenim detectats, als quals caldria sumar altres que encara no s’han facilitat. En total estem parlant de més d’1,5 milions d’euros, una quantitat que és superior al pressupost que l’Ajuntament dedica a les Falles en el mes de març. I d’eixos 1,5 milions, només 275.000 euros han sigut licitats en processos de lliure concurrència, el 19 per cent del total del cost”.
Com assenyala el regidor, “la suma de contractes menors i contractes artístics -pels quals el PP denunciava penalment a l’anterior govern- així com els negociats sense publicitat i els contractes d’urgència augmenten a 1.163.000 euros, de forma que el 81 per cent del cost de la Gran Fira ha sigut a dit”.