·         El retorn dels beneficis a cost zero per a l’empresa per part del PP coincideix amb noves denúncies ciutadanes d’empitjorament del servei, que deixa d’atendre les cridades en valencià.

·         El PP permet a JC Decaux una via de negoci de lloguer diari orientat a turistes que beneficia a la corporació francesa i perjudica el xicotet comerç local de lloguer, sense que la ciutat reba a canvi cap contraprestació per als usuaris de JC Decaux.

Després de dues legislatures en les quals, des de l’àrea de Mobilitat Sostenible gestionada per Compromís es va frenar l’augment de tarifes de la concessionària del servei de bici ‘pública’, el govern de Catalá ha tornat a facilitar en els últims mesos noves fonts d’ingrés a la responsable de Valenbisi sense aconseguir a canvi cap de les contraprestacions que reclama la ciutadania.

“Durant huit anys no es va produir ni una pujada de preu en les tarifes de Valenbisi i en canvi aconseguírem per primera vegada que la concessionària JC Decaux introduïra bonificacions per a estudiants, persones en l’atur i situació de vulnerabilitat. Aconseguírem a més que s’obrira una oficina amb atenció a l’usuari que efectivament atenguera diàriament, i a més, que es fera també en valencià. I tot sense donar a l’empresa cap benefici econòmic afegit a tots els que li havia donat el PP quan els va fer un contracte blindat a 20 anys i als quals els va donar en els anys posteriors. Doncs bé, ha sigut tornar el PP a governar i tornar JC Decaux a rebre beneficis extra sense que el govern obtinga a canvi cap contraprestació per a la ciutadania”, denúncia el que fora titular de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i responsable de la gestió de les dues passades legislatures.

Cal recordar que, sota el govern de Rita Barberá, l’Ajuntament de València va concedir en 2009 el servei —conegut popularment— de “bicicleta pública” a JC Decaux a canvi que esta explotara i ingressara tots els beneficis de la publicitat exterior a la ciutat. No obstant això, la corporació francesa no oferiria el servei a canvi sol d’eixos ingressos, sinó que a més cobraria per l’ús de les bicis un abonament anual que podria ascendir segons el contracte fins a 20 euros. Qualsevol augment hauria de ser aprovat per l’Ajuntament, que, lògicament negociaria alguna millora del servei com a contraprestació, ja que el nombre d’estacions i de bicicletes, com eixe topall de 20 euros per abonament, estava blindat, i qualsevol increment en número d’unes o d’unes altres anava acompanyat d’un preu prohibitiu per al consistori.

“No obstant això, quan arribem al govern, ens trobem que el Partit Popular havia permés a JC Decaux augmentar el preu de l’abonament anual de Valenbisi a 29’21 €, per damunt del topall del contracte, però a canvi no havia obtingut ni més bicicletes i ancoratges, ni una sola nova parada en les noves zones d’expansió de la ciutat, ni en les pedanies. Res. O bo, res per a la ciutadania. No sabem si Rita Barberá podria haver-nos aclarit alguna cosa, o pogueren fer-ho Bárcenas o Alfonso Grau”, apunta Grezzi.

Un atemptat contra el xicotet comerç local

“El cas”, continua el regidor valencianista, “és que amb la tornada del PP al govern han tornat els regals a l’empresa sense res a canvi per a la ciutadania”. Com apunta el regidor, este estiu l’empresa està fent una forta campanya de promoció del seu nou tiquet d’un dia, un contracte que, per 3’99€, permet a qualsevol fer ús de les bicis de Valenbisi durant 24 hores. “Es tracta d’un servei destinat a turistes amb clars avantatges per a la corporació fracesa, perquè els permet una nova font d’ingressos per oferir un servei que fins ara no tenien i que entra en competència directa i molt avantatjosa contra el xicotet comerç local de lloguer i reparació de bicis del qual depenen centenars de llocs de treball directes a la ciutat. És pur terrorisme intervencionista per part del Partit Popular, que es diu liberal, però utilitza l’intervencionisme per a beneficiar a una corporació i aniquilar als xicotets empresaris”, descriu Grezzi.

I tot, a més, “empitjorant el servei per als veïns usuaris de llarga duració, que tindran competència afegida per a disposar de bicicletes, i cap benefici a canvi”. I és que, malgrat que ja quan el PP concedia beneficis per damunt del contracte en les dècada dels 10 existien múltiples peticions veïnals d’ampliació de parades en pedanies i noves zones d’expansió de la ciutat, ni llavors ni ara amb el nou “regal” del PP, el govern de Catalá ha arrancat a JC Decaux cap nova estació de Valenbisi a canvi dels nous beneficis que li ha brindat. “En àmplies zones de Malilla, Sant Isidre, ciutat Ros Casares, quasi totes les pedanies… els veïns porten anys demanant estacions perquè el servei no arriba, però com el preu que va pactar el PP en 2009 amb la concessionària és prohibitiu per a les arques municipals, només són possibles a canvi d’una contraprestació. I ara, quan el PP li ha brindat nous beneficis, no ha sigut capaç de traure ni una miserable parada. És vergonyós,” lamenta el regidor valencianista.

Sense atenció en valencià

I per si tot això fora poc, segons denuncien des de Compromís els nous beneficis per a la concessionària coincideixen amb noves denúncies de deterioració del servei. “Des de fa mesos ens arriben cada vegada amb més freqüència noves queixes al grup municipal per la deterioració del servei que ofereix Valenbisi, especialment pel que fa a l’atenció a l’usuari”, apunta Grezzi. “I com no podia ser d’una altra manera amb el PP al comandament, la nostra llengua ha sigut la primera damnificat”, adverteix el regidor, que explica que el servei d’atenció telefònica al client en valencià que va començar a prestar-se en valencià durant la seua gestió, ha deixat de prestar-se en la nostra llengua. “Com hem comprovat en reiterades ocasions les darreres setmanes arran de la denúncia d’un veí, encara que l’operador automàtic et deixe triar en quin idioma vols que t’atenguen, si ho demanes en valencià et deriven a un contestador automàtic, però si el demanes en castellà t’atén immediatament una persona. Normalment, encara que et dirigisques a ella en valencià no sol posar-te pegues malgrat no entendre’t, però et respon invariablement en castellà, negant-te el dret a realitzar i rebre la comunicació en la teua pròpia llengua”, descriu el regidor valencianista.

A això, afig Grezzi, caldria sumar més queixes per absència d’atenció en horaris en els quals presumptament hauria d’oferir-se ajuda, la qual cosa al regidor li recorda “als inicis del servei, en els quals es va permetre a la concessionària una deterioració gradual del servei i que abandonara l’oficina d’atenció a l’usuari” que en el seu moment va obrir en una torreta de l’Albereda. “Per al PP això de la bici pública sempre va anar simplement un negoci, segur que per a la concessionària a la qual li ho entregava, i a saber si per a ells també”, apunta el extitular de Mobilitat, “i si hi havia algun dubte, ara María José Catalá ho està demostrant de nou”. Per això, conclou el regidor valencianista, “caldrà desallotjar a Catalá i els seus de l’Ajuntament abans que en 2029 concloga el contracte de 20 anys que van blindar amb JC Decaux i va condemnar a la ciutat a este servei i se’ls ocórrega fer un altre. En cas contrari ens exposem al fet que ens estafen de nou”.