Com denuncia l’extitular de Cultura i coportaveu de Compromís per València Glòria Tello, un any després del canvi de govern, l’arribada del PP a l’àrea de Cultura s’ha traduït en una paràlisi total de les publicacions municipals..

Cap ni una. 14 mesos després de l’arribada de María José Català i el seu equip al govern municipal, el balanç d’obres editat pel servei de publicacions de l’Ajuntament es resumeix en un número: zero (els premis literaris, publicats per editorials externes, no contarien). Per no publicar, l’equip de Catalá ni tan sols ha tret al carrer les obres que va deixar enllestides el govern de Compromís: l’edició valenciana de la biografia de la primera regidora de l’Ajuntament de València, ‘Guillermina Medrano Aranda (1912-2005), mestra, política i republicana’, de la historiadora Antares Ruiz del Árbol (de la qual a finals de maig del 2023 ja es disposava de la traducció al valencià); l’edició de la versió valenciana d’‘Els cines de València’ de Miguel Tejedor (del qual a finals de maig del 2023 ja es disposava de la traducció al valencià); i l’edició de la publicació ‘València Imprescindible. Història i Rutes’ de Vicent Baydal Sala, cronista de la ciutat.

VALENCIA 2018-10-24 La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, presenta en roda de premsa les actuacions realitzades a lÕAlmoina.

“Ni tenim cap notícia d’estos projectes que ja haurien d’haver vist la llum, ni tampoc tenim notícia de cap altre projecte de publicació per part de l’Ajuntament de València. Les tisores de Catalá funcionen a ple rendiment i podríem dir que la cultura és la primera que les està patint”, descriu Tello.

Com subratlla l’extitular de Cultura, “les publicacions municipals són un servei públic de gran importància i que, a més, en els últims anys havien despertat molt d’interés entre la societat valenciana”. Per eixe motiu, des de Compromís, Tello reclama a Català que per a començar reprenga la publicació de les tres obres ja previstes per l’anterior corporació, “totes amb la història de València i la seua reivindicació com a protagonista, el que fa injustificable el seu oblit”, i per altra reprenga l’activitat del servei de publicacions.

Un llegat de qualitat

Per posar en valor la tasca d’este servei, l’exresponsable de Cultura, destaca com a exemples “l’exitosa col·lecció feta per periodistes i fotoperiodistes que ens mostra d’idiosincràsia dels nostres barris i pobles ‘València Ciutat de Barris i València Ciutat de Pobles’; o ‘València Ephimera i Publicitat’, un volum dedicat a recollir i recopilar ephemera, eixe tipus d’etiquetes, objectes, recordatoris… que reben eixe nom justament perquè no estan pensats per a perdurar, sinó per a gaudir d’una vida efímera, circumscrita en el temps, ja que no s’han concebut amb la mateixa voluntat artística”.

No obstant això, continua “molts d’eixos objectes són fills de la seua època, i en format menut, i d’una manera modesta, reflecteixen els estils i les sensibilitats de cada moment; l’èxit en vendes ‘Toponimia i Memòria Urbana’ de l’expert en toponímia Luís Fernández o els Còmics de la Premi Nacional de Disseny Cristina Durán amb Miguel Ángel Giner, ‘Una xiqueta, un gos i mil gats’ adreçat a fomentar el respecte animal entre els i les més menudes; ‘Vicente Blasco Ibáñez, una vida apassionant’ realitzat amb motiu de l’aniversari del naixement del gran escriptor valencià o ‘Respecta València’ una divertida manera de conscienciar en el respecte al nostre patrimoni”.