Segons les dades aportades per la Policia Local a Compromís, l’atropellament s’hauria produït pel gir d’un camió en una zona de trànsit pacificat fins fa un mesos, quan el PP va autoritzar el gir al trànsit privat. A més, la víctima estaria creuant amb el semàfor per a vianants en verd, en contra del que s’havia insinuat inicialment.

Una setmana després de l’atropellament mortal d’una veïna de València per un camió a l’entorn de la Plaça de Sant Agustí en el qual el govern municipal va reordenar la semaforització fa uns mesos per a prioritzar el trànsit privat, el regidor de Compromís i ex titular de l’àrea de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha sol·licitat a l’alcaldessa María José Catalá la reversió urgent d’estos canvis i el retorn a la situació prèvia, més sensible amb la mobilitat per als vianants.

“Des de fa mesos portem advertint que l’obstinació del govern de Catalá per posicionar-se al costat diametralment oposat a les polítiques de mobilitat sostenible que van caracteritzar la gestió de Compromís al capdavant de l’Ajuntament de València està tenint conseqüències fatals. Este atropellament mortal en un entorn en el qual el govern del PP ha suprimit la pacificació realitzada la passada legislatura és l’últim d’ells, però una setmana després, com ja va succeir amb l’atropellament d’un xiquet fa unes setmanes en la ronda nord, seguim sense vore cap reacció ni de la senyora Catalá ni del seu subordinat al capdavant de Trànsit, el regidor Carbonell, per a remeiar les seues errades”, apunta Grezzi.

L’atropellament, segons les dates facilitades ahir a Compromís per la mateixa Policia Local, s’hauria produït “al pas de vianant, quan el camió realitza maniobra de canvi de direcció”, el que indicaria que el camió provenia de l’avinguda de l’Oest i va realitzar el gir a l’esquerra per entrar de nou al centre. Un gir que no estava autoritzat per a vehicles privats fins fa uns mesos quan el PP el va autoritzar en la seua política de desfer totes les mesures de pacificació del trànsit introduïdes per Compromís en les dues passades legislatures. A més, malgrat que en l’informe s’indica que la Policia continua investigant les circumstàncies del succés, la descripció policial revela que, a menys que el conductor del camió es botara el seu semàfor (una temeritat donat que de front es trobaria el trànsit provinent de Sant Vicent), l’atropellament es va produir amb la víctima creuant en verd, donat que les fases semafòriques coincideixen per als vehicles que surten de l’avinguda de l’Oest i els vianants que travessen l’encreuament ubicat al carrer Sant Vicent, 84.

“Ja hem dit en moltes ocasions que les polítiques del govern de Catalá de foment del trànsit indiscriminat i de barra lliure als infractors del trànsit motoritzat estaven tenint un efecte clar en l’augment dels accidents de trànsit greus en la ciutat. Però en el cas que ens ocupa, l’atropellament mortal d’esta veïna de València és ja una conseqüència directa de l’acció del govern. Eixe gir per a vehicles privats estava prohibit, el normal funcionament de la ciutat sense ell demostrava que era innecessari, i encara així, el PP el va autoritzar sense cap necessitat augmentant el trànsit i les situacions de perill per als vianants. Va ser una errada gravíssima i ja hi ha una conseqüència que no te remei, amb una família (i segurament també una altra) que no ho oblidarà mai”, lamenta el regidor Grezzi, que creu “sincerament” que l’alcaldessa “ha d’estar penedint-se de la seua decisió de desbaratar eixe entorn per simple cabuderia política, i especialment per les conseqüències que la seua decisió ha tingut”. Ara bé, afig, “eixe penediment ha de reflectir-se en una rectificació expressa, en el retorn a la situació prèvia, més segura per als vianants, que des del govern de Compromís instauràrem i el seu ha desfet”.

Per això, conclou Grezzi, a banda de la dimissió del regidor Carbonell —”que entenem que no es pot dilatar més després d’esta nova tragèdia derivada de la seua gestió”— des de Compromís, esperen que Catalá formalitze en la pròxima Junta de Govern Local l’ordre de revertir l’encreuament a l’ordenació realitzada en 2020. En cas de no fer-ho, anuncien, Compromís ho proposarà en la comissió de Ple corresponent. “La mobilitat per als vianants va ser prioritària durant el govern de Compromís i lamentem que amb el PP haja deixat de ser-ho, però mai és tard perquè rectifiquen, alguna cosa que per la seguretat dels veïns i visitants de València sincerament esperem”.