Segons la previsió de l’Autoritat Portuària de València, a la qual ha tingut accés el partit valencianista, només entre el dijous i el divendres arribaran tres créixer-vos dels quals podrien desembarcar 14.159 passatgers, que com a màxim passarien 9 hores lliures a la ciutat.
El dijous el MSC Seaside, amb capacitat per a 5.179 passatgers, es detindrà per unes hores a València, i el divendres serà el torn per al Costa Pacífica i l’Arvia, amb places per a 3.780 i 5.200 persones. Totes elles, sumades a les 4.000 persones que podrien haver desembarcat ahir de l’Anthem Of The Seas, sumarien una xifra superior a la de 18.000 possibles turistes. No obstant això, amb parades que oscil·len entre les 7 hores del MSC Seaside i les 10 de l’Arvia i descomptant els temps de desplaçament als punts de la ciutat que se’ls assenyalen com d’interés, la fugaç presència d’estes desenes de milers de persones difícilment generarà un impacte econòmic més enllà del balanç mediambiental negatiu provocat pel mitjà de transport amb el qual van arribar a la ciutat.
“La majoria d’estos turistes, que desembarquen desdejunats i en molts casos han de tornar al vaixell a temps per a menjar, no sols és que no pernocten a la ciutat, és que ni tan sols mengen en ella. Si els seus turoperadors no els expliquen la cultura local de l’esmorzar, cosa que dubte, la majoria d’ells, al marge del que consumisquen de pas en els supermercats i botigues per a turistes, no deixen a penes un euro a la ciutat. I el cost per a València, a nivell ambiental òbviament, però també en costos ordinaris com la neteja i el manteniment de la petjada que deixen al seu pas, és en canvi altíssim”, exposa la portaveu de Compromís per València, Papi Robles.
Per això, des de Compromís reclamen al govern municipal mesures urgents per a reconduir este tipus de turisme de benefici zero i alt cost, que a més genera moltíssimes molèsties als veïns de la ciutat, especialment als del centre, en incorporar en un reduït nombre de carrers a milers de ciutadans en un marge estret d’hores del dia en les quals es concentren a més bona part de la jornada laboral. En eixe sentit, ja al mes de juny des de Compromís es va proposar que el govern municipal adoptara unes mesures inicials i d’urgència per a tractar d’anar reconduint la situació. “Si PP i Vox les hagueren adoptades, el nombre de turistes que podria desembarcar esta setmana ja s’hauria reduït a la meitat, però Catalá va preferir reaccionar insinuant que estava ultimant un pla propi del qual encara no tenim cap notícia. I el balanç negatiu que deixa cada creuer a la ciutat continua augmentant”, ha afegit Robles.
De fet, com ja va denunciar Compromís fa també unes setmanes, els costos que l’arribada de creuers tenen a la ciutat, s’estenen a múltiples nivells, alguns d’ells, posant els diners públics al servei d’estes corporacions turístiques, com exemplifica el desviament d’autobusos de l’EMT del servei regular per a oferir serveis especials als passatgers que desembarquen en el Port.
“D’una banda, tenim la pressió turística de persones que entren a la nostra ciutat i la incomoditat que generen; per un altre l’altíssim cost econòmic, amb un balanç absolutament negatiu; i finalment i no menys important, tenim la contaminació que genera i la baixada de la qualitat de la salut de les persones que vivim en ella. Les dades fan feredat: el Port genera 2,7 milions de tons de CO₂ a l’any. I si ens centrem en l’òxid de nitrogen i l’òxid de sofre, que són dos elements que ataquen directament la salut de les persones que ho respiren, estaríem parlant d’unes aproximacions de 1.200 tones en el cas de l’òxid de nitrogen i de 300 tones en el cas del sofre. Una barbaritat”, resumeix la dirigent valencianista.
Per eixe motiu, coincidint amb este nou episodi d’alt impacte negatiu dels creuers a la ciutat, des de Compromís reclamen que s’atenguen les seues propostes o que l’alcaldessa mostre ja les seues. “Este problema necessita mesures urgents. María José Catalá pot assumir les nostres o tractar de proposar i impulsar altres millors. No tinguen dubte que ho desitgem. Però ara com ara el que fa és estar de braços plegats, i la situació, en este cas com en molts altres, és que València s’està deteriorant progressivament davant la seua passivitat des que ella governa”, conclou Robles.