La portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València Papi Robles, i el regidor de la formació valencianista Pere Fuset han fet un balanç “molt negatiu” de la primera Gran Fira organitzada completament pel govern de Catalá. Per a Robles, hem viscut “una fira sense relat ni coherència, amb molta censura i molta improvisació que ens eixirà més cara a pesar de tindre menys actes; i que serà recordada per la inauguració amb el Novio de la Muerte, que va protagonitzar noticies a nivell estatal”.
Per a Fuset, “no només s’ha disminuït els actes de la Gran Fira sinó que, damunt, han augmentat els contractes a dit”. El regidor ha explicat que des del govern no els han facilitat les dades, però que han pogut comprovar que “s’han gastat vora 1.425.000 euros en contractes que tenim detectats, als quals caldria sumar altres que encara no s’han facilitat, com puguen ser la publicitat i contractes de personal. En total estarem parlant de més d’1,5 milions d’euros. “Açò és més que el pressupost que l’Ajuntament dedica a les Falles en el mes de març, però en canvi el seu impacte social ha sigut inexistent”.
D’eixos 1,5 milions, només 275.000€ han sigut licitats en processos de lliure concurrència. El 19% del total del cost. La suma de contractes menors i contractes artístics -pels quals el PP denunciava penalment a l’anterior govern- així com els negociats sense publicitat i els contractes d’urgència augmenten a 1.163.00€, de forma que el 81% del cost de la Gran Fira ha sigut a dit.
“Crec que la hipocresia és ben clara. A esta gestió irresponsable cal afegir la destrucció d’un model de fira que funcionava, un model de fira plural, de cultura lliure i de cultura diversa per a tots els públics. Que s’ha eliminat simplement per censura i sectarisme. Tenim alguns exemples ben clars: com de sectaris han de ser per a censurar els gegants que tens pagats i deixar-los en un magatzem o el lletrer de la Gran Fira pel fet que estiga escrit en valencià”, ha denunciat Fuset.
“Això evidencia l’obsessió que té Catalá en la cultura festiva per esborrar el llegat d’una manera sectària i absolutament irresponsable. L’Ajuntament no ha donat dades generals d’assistència a la Gran Fira, però sols s’han de mirar les xarxes socials per a vore com l’impacte social de la Gran Fira ha sigut molt escàs i han sigut moltíssims actes amb una afluència molt baixa de públic”, ha indicat Fuset.
Per al regidor valencianista, la improvisació també ha sigut una tònica general. “Van presentar el cartell a cinc dies de la festa. Els cartells al carrer el dia 10 de juliol, amb la fira ja començada, igual que els programes de mà. Tot han sigut contractes d’última hora.
FALTA D’ARENA EN LA BATALLA DE FLORS
A més, Fuset ha explicat que la contractació de l’arena que es posa per als cavalls en la Batalla de Flors es va fer a cinc dies de l’acte sense licitació pública. “És evident que faltava l’arena. És evident que hi hagueren problemes per a alguns dels cavalls, precisament per la falta d’arena. És evident que cal fer un treball d’inspecció de les carrosses que pensem que no s’ha fet.
POSSIBLES CASOS DE FRACCIONAMENT
Per últim, Fuset ha dit que “estem davant de possibles casos de fraccionament de contractes i d’un excés en certes conductes. Un 81% dels contractes sense licitació és una xifra prou contundent”.