• El PP vota en contra de programar una nit de la “Música en Valencià” aprofitant la infraestructura del concert cancel·lat de Bertín Osborne

El regidor de Compromís a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha explicat que el Síndic de Greuges estudiarà “l’absoluta exclusió i marginació del valencià” en el programa d’activitats de la Gran Fira de València que ha organitzat enguany el govern de Catalá. Fuset considera que amb esta exclusió Catalá està incomplint tant l’Estatut d’Autonomia com el Reglament Municipal d’Ús i Normalització del Valencià, aprovat en temps de Rita Barberá. A més, ha denunciat que el PP no haja volgut programar una nit de la Música en Valencià en el buit que deixa Bertín Osborne en els Concerts de Vivers.

El regidor valencianista ha dit que el Síndic estudiarà que s’haja modificat el nom oficial  i tradicional en valencià de la Gran Fira de València, passant-lo al castellà, “Gran Fira de València”, també a les xarxes socials institucionals, a la publicitat en autobusos de l’EMT o a les lones promocionals dels actes organitzats als barris, que es troben únicament en castellà.

De la mateixa manera el tradicional cicle de “Concerts de Vivers” s’ha rebatejat com a “Conciertos de Viveros” i entre la seua programació no es poden trobar actuacions de música en valencià a diferència del que venia sent habitual en anys anteriors. Una exclusió incomprensible tenint en compte que en este cicle musical finançat amb fons públics estos grups exhaurien les entrades  a les poques hores d’eixir a la venda.

En tots eixos elements comunicatius del propi Ajuntament de València  s’està fent servir un topònim per referir-se a la ciutat de València que no és el vigent legalment,  que d’acord amb la normativa de toponímia valenciana, correspon únicament al nom de València.

Fuset també ha detallat que el Síndic estudiarà si s’incompleixen les normatives pel fet que en els més de 250 espectacles artístics i culturals organitzats per l’Ajuntament de València siga difícil trobar espectacles de música, teatre, humor o qualsevol altra expressió artística en la llengua pròpia. Concretament sols hi ha el títol d’un musical, un monòleg i actuacions de balls i folk sense un marcat component oral.

“FUSET: CATALÁ ESTÀ EN CONTRA DEL VALENCIÀ”

D’altra banda, Fuset ha denunciat que “el PP siga plenament còmplice de l’antivalencianisme d’un partit com Vox que vol derogar l’Estatut. Hui tenien una nova oportunitat per desmarcar-se davant la seua absència i han preferit compartir el seu total menyspreu al valencià votant en contra de la moció de Compromís per programar una nit de la “Música en Valencià” aprofitant la infraestructura del concert cancel·lat de Bertín Osborne”. I ha afegit que “Catalá està en contra del valencià”. A més, Fuset ha criticat que la regidora de Festes no haja estat present en la comissió “com és la seua obligació”.